Как да продадете колата си за повече пари - 6 прости правила

28714
Как да продадете колата си за повече пари - 6 прости правила
Снимка: Auto.Mail

Как можете да сте сигурни, че получавате възможно най-много пари за колата си? Това, разбира се, е почти невъзможно, но все пак трябва да имате някои неща предвид, преди да публикувате обяви за продажба. Трябва да подготвите автомобила и да сте наясно как ще процедирате след това.

Още: Какво не трябва да правите, ако прозорците на колата ви се запотят през зимата

Най-добре е сами да продадете колата, тъй като, ако решите да я използвате като замяна за друго превозно средство, със сигурност ще бъде ощетени. В шоурумите почти винаги ще ви предложат по-ниска цена от тази на пазара, най-малкото, защото и те трябва да изкарат пари.

Отстранете неизправностите

В повечето случаи основният ремонт на продаваното превозно средство не е икономически целесъобразен. Например, няма смисъл да сменяте леко одраскано крило (освен ако не говорим за премиум автомобили, където перфектният външен вид е от решаващо значение).

Дребните ремонти, особено тези, които можете да направите сами, обаче са задължителни - сменете изгорели крушки, бушони, изгнили кабели и др.

Не е нужно да правите обслужване на колата, преди да я продадети. По-добре намелете малко цената и оставате новият собственик да го направи. В много случаи той със сигурност ще смени основните консумативи по автомобила след покупката.

Почистете автомобила от боклуци

Премахнете всичко ненужно от колата - почистете багажника, изхвърлете ненужните парчета хартия от жабката и джобовете, разкарайте парцалите и приберете кабелите, които сте използвали за навигацията или за смартфона. Салонът и багажникът трябва да бъдат чисти.

Още: Как да разберете реалната възраст на автомобил

Пране и химическо чистене

Инвестирайте в препарат за измиване и полиране на каросерията - последният ще „покрие“ леки драскотини и ще придаде блясък на боята. Интериорът също се нуждае от почистване и прахосмукачка - ако има петна по седалките или вратите, най-добре е да ги премахнете.

Направете правилни снимки

Ако решите сами да продадете колата, тогава трябва да направите правилните снимки. Може да не са много красиви, но трябва да се спазват някои правила при тях.

Още: Как да разберете, че е време да смените колата си

Колата трябва да е чиста (затова е по-добре да я снимате след измиване).

Осветлението при снимане трябва да е естествено и достатъчно (не правете снимки на тъмно, в здрач или в подземен паркинг).

Мястото на снимките трябва да е свободно. Обърнете внимание на фона – избягвайте сметища, мръсни огради и други места, които натъжават.

Трябва да направите доста снимки - отпред, отзад, от двете страни, предни седалки и табло, задни седалки и двигател. Можете да снимате и отделни елементи от автомобила - радио, климатик, джанти, приборен панел и др.

Снимките трябва да са ясни. Но не е необходимо да купувате професионална камера специално за тази цел - модерните смартфони също се справят добре.

Подгответе правилна и коректна обява

Опишете накратко предимствата на автомобила, наличието на различно оборудване и екстри, ако има такива (навигация, люк и др.), както и втори комплект гуми (ако има такива). Посочете Включете пробега, кога е извършено последното обслужване и какво е ремонтирано наскоро.

Ако колата е още в гаранция, това трябва да се подчертае. Ако има някакви сериозни дефекти в тялото или интериора, тогава е по-добре да ги посочите. Това може да изплаши някои потенциални купувачи, но заинтересованите веднага ще разберат какво ги очаква.

Внимавайте с цената

Ако колата е с много голям пробег, мръсен салон и ръждясала каросерия, тогава не трябва да определяте цената така, сякаш продавате кола в перфектно състояние с минимален пробег. Въпреки това, няма нужда да се подценява цената. Вижте колко струват моделите с подобен пробег на пазара и... като за начало задайте цената малко над тях. Може пък да сработи, кой знае? Пък и така имате възможност да свалите от цената при сериозен интерес.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com