Как да проверите двигателя преди покупка на кола?

22040
Как да проверите двигателя преди покупка на кола?
Снимка: Auto.Mail

Когато купувате употребявана кола, трябва внимателно да проверите нейните основни агрегати и най-вече двигателя. По редица признаци можете да разберете дали си струва да придобиването на този автомобил или трябва незабавно да се откажете. Правилната проверка не изисква допълнителни разходи от купувача и спестява пари за диагностика в сервизния център. И така, какво да търсите, след като погледнете в двигателното отделение

Звук на двигателя

Защо постоянното доливане на масло в двигателя е вредно

С възрастта при всяка кола се появяват проблеми. Един от тях е увеличеният разход на двигателно масло. Това се дължи на много фактори, ...

На първо място, трябва да поискате да запалите колата и да слушате звуците, идващи изпод капака. Студеният старт може да каже много. Ако има щракане и дрънкане, тогава бендиксът (основната част от стартера) е виновен.

Ако стартирането е тихо, но се появи дрънкащ звук, сякаш някакъв предмет стърже по повърхността на метала, тогава най-вероятно са виновни лагерите в задвижващите ролки за синхронизация. Това е тревожен симптом, тъй като счупените лагери могат да доведат до задръстване на механизма и чупене, което води до огънати клапани и скъпи ремонти.


Ако звукът е тракане и почукване, сякаш малки чукове бият вътре в двигателя, тогава причината може да бъде в хидравличните повдигачи, които са за смяна. Странни звуци могат да се появят и при опъване на веригата в механизма за синхронизация, ако има такъв, разбира се. В резултат на внезапно ускорение веригата отслабва и може да се изплъзне по време на работа, което причинява повреда в механизма на клапана.

Течове на масло

Ако купувачът, след като отвори капака, види пред себе си идеално измит двигателен отсек на стара кола, тогава трябва да бъде особено предпазлив. Това означава, че продавачът се опитва да скрие петна от масло. По тяхното изобилие и местоположение може да се определи състоянието на двигателя и трансмисията като цяло. Ако след паркиране под колата на тротоара се открият капчици черна течност, тогава е по-добре незабавно да откажете от покупката.

Как да разберете, че колата, която искате да купите, е катастрофирала?

Много купувачи се страхуват (и с пълно право), че може да се натъкнат на силно повреден автомобил, който е възстановен след инцидент. В...

Често течовете на масло са незначителни. Те могат да възникнат поради тънки уплътнения - има много от тях в двигателя, особено в областта на газоразпределителния механизъм, главата на цилиндъра, масления филтър, коляновия вал и други компоненти на силовия агрегат.

Масло може да попадне върху тръбите на охладителната система на двигателя, които с течение на времето омекват под действието на маслото и се ексфолират с образуването на мехури, а това е опасно при внезапен пробив на горещ антифриз.


Теч на масло може да възникне поради неизправности в системата за изравняване на налягането в картера. Ако клапанът е повреден, тогава маслото се натрупва вътре в цилиндровия блок и създава свръхналягане, което провокира изхвърлянето му през уплътненията.

Има ли чип тунинг?

Ако двигателят не е измит и няма петна, тогава попитайте дали предишният собственик е правил промени по електронния контролен блок (ECU). Понякога, за да увеличат мощността на двигателя, механици премахват катализатора. В такива случаи двигателят започва да пуши, което води до образуване на сажди и серни отлагания върху клапаните и буталата. Тогава фърмуерът се сменя, но замърсяването вътре в двигателя остава.

Как да разберете, че километражът е превъртян

Има много начини за определяне на манипулирането на километража на набелязан за закупуване употребяван автомобил, но основните неща, на...

Черно петно под капака

При изключен двигател свалете капачката на маслото и внимателно погледнете под нея. Ако върху механизма се виждат черни съсиреци, тогава двигателят е замърсен с отлагания на сажди. Същата черна утайка лежи върху всички вътрешни повърхности. По принцип черните отлагания могат да означават дефектна система за впръскване или неизправности при запалването. По-добре е да не купувате такъв мотор.

Жълта лампа на таблото

След стартиране на автомобила всички сигнални лампи на таблото трябва да изгаснат, но понякога има едно жълто предупреждение с надпис „Check engine“. Това означава, че вътрешната система за диагностика е отстранила проблем в една от системите за задвижване. Това може да са софтуерни грешки в запалването или управлението на мощността, както и проблеми в изпускателната система.

Буквално преведено от английски „check engine" означава „проверете двигателя". Понякога причината за повредата се крие в неправилното запалване на свещ, бобината също може да не работи добре. Филтърът за фино гориво може да се запуши, натоварването на горивната помпа се увеличава, а дюзите се замърсяват. Точният отговор ще даде диагностика в сервиза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com