X
 
 

Открит е Античният театър в Пловдив

2704 2
photo of Открит е Античният театър в Пловдив
Снимка: Actualno.com/Веселина Божилова
Античният театър на Филипополис е сред най-добре запазените антични театри в света и сред основните туристически атракции на Пловдив.

Построен е по времето на римския император Марк Улпий Траян (98 – 117) сл. Хр. и е разкрит при археологически разкопки от 1968 до 1979 г. от Археологически музей Пловдив. Разположен е между Джамбаз тепе и Таксим тепе. Театърът на Филипопол e единствената запазена антична театрална сграда по българските земи. Сградата е адаптирана за съвременния културен живот на Пловдив и в нея се провеждат различни по характер спектакли за около 3500 зрители.[1] Обявен е за археологически паметник в брой. 6 на Държавен вестник от 1995 г.

Силно земетресение нанася значителни щети в София

Софийското земетресение е земетресение с епицентър в околностите на град София (42°42′ с. ш. 23°20′ и. д.), чийто о...

Античният театър е известен погрешно като „Амфитеатъра“, което е друг вид антична постройка (амфитеатър).

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • 18 октомври – Ден на Пътищата в Русия 1 18 октомври – Ден на Пътищата в Русия преди 1 месец Профил на трол?
    Русия е на 1-во място в света по най-масовото задръстване: над 600 автомобила заседнали в кален път и не успяват да се измъкнат дни наред: bulhot.com/7350/naj-neprohodimiyat-pat-v-rusiya/ В Русия има д виж още ›› ва свята. Москва и всичко извън Москва.Единствените превозни средства са стари градски автобуси, защото дори федералния път „Лена“, наричан магистрала на смъртта, след всеки дъжд е проходима само за тежки военни верижни машини. Публикувано във факти.бг: Това, че е единствената наземна връзка със Сибир, прави "магистралата" кошмарно пътно преживяване.По руските пътища се пътува по дупки, под срутища, неоградени мостове или просто замръзвате в средата на нищото. В Краснодарская област хората ползват път строен през 19 век, известен като "Боже, нека само всичко да е наред!" Един от главните руски пътища,т.нар. "автомагистрала Колима",е застлана с остри камъни, а прахът намалява видимостта почти до нулева. Пътят се наводнява от реки, което напълно парализира движението.Руските пътища са черни, със заблатени участъци или залети от реки, макар да има и нещо като мостове над големите реки - камионите минават по тресящи се греди с риск да паднат от височина . 90% от руските мостове не са официално отворени, макар че се ползват десетилетия . Не е просто заради пословичната руска бюрокрация – това е държавна стратегия за закрепостяване . Пътя през Руcия към Грузия го наричат кoзя пътeкa. Caмoтo "шoce" нямa дoри кaртoгрaфcкo oбoзнaчeниe. Тази единствена вaжнa връзкa е aбcoлютнo нeпрoхoдимa в сняг, а в дъжд - зaрaди лeпкaвaтa кaл, oбaчe ce пoлзвa рeдoвнo oт вoeннитe."Войната" по руските пътища взима хиляди жертви, заради условията при които шофират "братушките": dnes.bg/akoshtete-vqrvaite/2018/05/28/oshte-li-se-oplakvate-ot-rodnite-pytishta-vijte-ruskite.377725,image12#photo
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    И Москва е разделена на два свята - укс в центъра и пълна мизерия по периферията.
    : 1 !