Създадена е World Wide Web

9395
Създадена е World Wide Web
1993 г.

На 30 април 1993 г. в Института за ядрени изследвания CERN Тим Бърнърс-Лий поставя началото на World Wide Web. Неговото предложение е организирано около идеята за разпределената хипермедия. Към момента той е ръководител на World Wide Web Consortium. Неговата задача е разработването на различни уеб стандарти.

World Wide Web е позната още и със съкращението www, w3 или просто The Web, което в буквален превод означава Паяжината. В българския език гражданственост е придобило и понятието „световна мрежа” или просто „уеб”. По своята същност тя представлява хипертекстова система за обмен на мултимедийна информация,което се съхранява в компютри, които пък от своя страна влизат в системата на интернет и са познати като мрежови сървъри или уеб сървъри. Самата мултимедийна информация представлява сбор от текст, графики, аудио- и видеоклипове и анимация.

Роден е Пенчо Славейков

Пенчо Славейков е роден на 27 април 1866 г. в Трявна. Той е най-малкият син на П. Р. Славейков, от когото наследява много като човек, г...

За пренос на информацията се използва хипертекстов мрежов протокол HTTP (Hyper Text Transfer Protokol), който е в основата и на световната мрежа. Хипертекстовият протокол е изключително гъвкав за използване, тъй като е от ниво 7 по стандартите на OSI. За информация, изискваща повишено ниво на сигурност се използва версията HTTPS, която използва шифриране посредством SSL или TSL протоколите.

Информацията в мрежата се представя в уебстраници, които представляват хипертекстови документи. Всяка от тях е разположена на сървър. Нейното откриване от клиентите става възможно с въвеждането на електронния адрес на страницата (URL). Уебсайтът от своя страна представлява съвкупност от страници, посветени на дадено лице или организация, които обикновено са разположени на един сървър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com