Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ромас Каланта се самозапалва в знак на протест срещу съветското правителство

14 май 2024, 00:03 часа • 2468 прочитания

На 14 май 2024 г. Ромас Каланта се самозапалва в знак на протест срещу съветското правителство.

Литовски студент

Той е литовски студент, смятан от някои за национален герой на Литва.

Още: Родена е Валентина Топузова, българска преводачка

По обяд на май 14, 1972 г., Каланта излива 3 литра бензин върху себе си и се самозапалва на площада пред градския Музикален театър , където през 1940 г. Сеймът обявява създаването на литовска ССР и петиция до Съветския съюз, за да признае Литва като една от съветските социалистически републики.

Смърт

Умира около 14 часа по-късно в болница. Преди самоубийството си, Kaланта пише кратка бележка на една пейка. Съдържанието й става известно едва след обявяване на независимостта през 1990 г. и отварянето на тайните архиви на КГБ . В бележката се чете , че "вина има само режимът за моята смърт" (литовски: Дел Мано mirties kaltinkite Тик santvarką). Не са намерени други бележки , обясняващи по-подробно какво предизвика самоубийството

Съветското правителство се опитва да покрие случая, но свидетелите разпространявата новината за самоубийството от уста на уста. На 18 май, съветските власти бързат да погребат Kaлантa, за да се предотврати публичност.

Още: Земетресението в Съчуан

На следващия ден, около 3000 души маршируват по Alėja Laisves , от която са били арестувани . New York Times съобщава за множество наранявания и един смъртен случай сред съветските войски. Арестуваните са повече от половината под 20-годишна възраст и около една четвърт принадлежаща на младежкия клон на Комунистическата партия . За да се избегне допълнително политизирането, арестуваните са обвинени в хулиганство. 50 души са глобени, а 10 - изправени пред наказателното преследване. В крайна сметка, осем души са осъдени на 1-2 години затвор. Демонстрации има разпространени и в други градове, където 108 души са били арестувани.

Роден е Салвадор Дали

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес