X
 
 

Турският башибозук извършва клането в Батак

6318 25
photo of Турският башибозук извършва клането в Батак

1876 г.

Днес, 5 май, е една от най-черните дати в българската история. Това е датата на Баташкото клане, при което османският башибозук – нередовната войска на Османската империя, избива 5000 души. Прякото командване на башибозука, извършил зверствата в Батак, е на Ахмед ага Барутанлията.

Ролята на Батак в Априлското въстание е била да заеме складовете в околните селища и да осигури провизии на въстанниците в околните територии, да блокира важните пътища и така да попречи на турските войници да получават пратки с провизии. Батак е трябвало да се справи с околните помашки села (Чепино, Корово...), ако се опитат да попречат на въстанието. При разбиване на четите в околните земи, останките от тях е трябвало да се съберат в Батак.

Умира княз Борис I

На 2 май 907 година умира княз Борис I, български хан и княз (852 - 889 г.), тъй като не е известно на коя дата е роден, църквата го ...

Големият проблем бил, че през цялото време на въстанието Батак е трябвало да се пази сам от турската армия, но рискът е поет.

След началото на Априлското въстание, на 20 април 1876 г. част от въоръжените, боеспособни мъже от населението на село Батак, водени от войводата Петър Горанов, Войводата Стефан Трендафилов Керелов-петстотник въстават срещу турската власт. Както е застъпено в плана, бунтовниците отстраняват част от турските власти, когато срещу тях е изпратена 5-хилядна армия от башибозуци, предвождани от Ахмед ага Барутанлията. Първенците на селото и чорбаджиите решават да спасят живота на хората в града и за това извикват Барутанлията, да му предадат оръжието си, като той заявил с клетва, че ще си отиде, веднага щом получи боеприпасите на въстанниците.

Барутанлията поискал по-видните хора от селото да отидат при него в лагерa на башибозука, за предадат всичкото оръжие на батачани и за да успокоят населението. В лагера били изпратени кметът на Батак - Трендафил Тошев Керелов, заедно с Вранко Димитров Паунов, Георги Серафин, Петър Трандафилов Керелов, Петър Кахведжийски и Георги Вълюв. Разбрали се, че, ако предадат оръжието на селото, башибозукът ще го напусне, като всички видни хора, които отишли за мир били взети заложници - оръжието или животът им. Боеприпасите били натоварени на коне и пренесени до лагера. След което обаче всички заложници били набучени на колове и изпечени живи или обезглавени. Хората отново се изпокрили в църквата и училището.

Убийството на кмета и духовен водач Трендафил Тошев Керелов е описано в разказ на очевидец - съпругата на сина му Ангел Керелов - Босилка:

„Моят свекър отиде да посрещне башибозуците, когато селото беше заобиколено, и се срещна с Ахмед ага, който каза, че иска да се събере оръжието от селяните. Трендафил отиде и го събра. След като то беше предадено, стреляха по него с пищов и куршумът му одраска окото. Тогава чух Ахмед ага да заповядва със собствените си уста Трендафил да бъде набит на кол и опечен. Думите, които използва, бяха „Shishak aor“, което на турски означава да се набие на шиш като парчетата месо, наречени „кебап“. След това взеха от него всичките му пари, съблякоха му дрехите, извадиха му очите и зъбите и го набиха на кола бавно, докато той излезе през устата му. След това те го опекоха на огъня още жив. Той живя половин час в продължение на ужасната сцена. По това време бях съвсем близо до Ахмед ага. Освен мене тук се намираха няколко български жени. Ние бяхме обкръжени от башибозуци, които ни ограждаха от всички страни, и бяхме принудени да гледаме какво става с Трендафил.“ Едно от децата на Ангел и Босилка Керелови, Владимир - още бебе в цедилка, е набодено на меч от башибозука пред очите на майката Босилка: „По времето, когато ставаше това, синът на Ахмед ага взе детето от гърба ми и пред очите ми го насече на парчета със сабята си. Овъглените останки на Трендафил лежаха там един месец и тогава бяха погребани.“

Адолф Хитлер и Ева Браун се самоубиват в бункер в Берлин

На 30 април 1945 г немският политик и райхспрезидент на Германия Адолф Хитлер се самоубива. В ранните часове на 29 април 1945 г. той с...

Училището, което било в близост до църквата „Света Неделя“ се оказва последно убежище на около 200 души, които били изгорени живи, докато се криели в него, авторът на „Записки по българските въстания“ - Захари Стоянов описва случките в него така:

„Башибозуците влезли вътре без никакво препятствие и клането се захванало още от вратата. Мнозина имало скрити вътре в долапите, които така също били измушени и накастрени; в числото на последните били: свещеник Нейчо Паунов и учителят Тонджоров, родом от Самоков. На първия от тях кръвопийците извадили най-напред очите, дупчили го като решето по цялото тяло, докато издъхне тоя християнски мъченик в ръцете им. Близо до него предал душа и учителят Тонджоров, който така също бил насечен по всичкото тяло. Бедният мъченик на просвещението! Той загинал в същото онова здание, дето преди няколко дена проповядвал от скромния учителски стол словото на светлината. В долния кат на училището имало до 200 души скрити, мъже, жени и деца, които кръвниците, от много бързина, се вижда работата, не могли да намерят. Но да не помислите, че простият случай ги е запазил от смъртта? Не, читателю! Те се отървали от ятагана, били лишени от лекото действие на куршума, но изгорели живи, като червеи в гнило дърво, в долния кат на училището, защото башибозуците на тръгване запалили от четирите страни това здание. Техните писъци и вопли от ужасна мъка били чути след малко от зверовете, които разбрали, че направили една грешка, по невнимание, не в отношение към участта на двестете жертви, но че не могли да ги оберат от по-напред, което обстоятелство съставявало истинската загуба на тези Биконсфилдови братя. — Язък! Отидоха напусто толкова дрехи, а може би и пари — казали те с турско хладнокръвие и тръгнали към вратата на черквата, без да удостоят даже с присъствието си жертвеника на двестете мъченици.“

Участта на Барутанлията

След въстанието Великата порта се опитва да измие ръцете си, като хвърля вината изцяло върху башибозука и за целта инсценира международно разследване, като обявява Ахмед ага Барутинлията за издирване заедно със сина му Молла Али и зетя му Молла Халил. Барутанлията бил арестуван, осъден и затворен в затвор в Мала Азия, но след подписването на Берлинския договор през 1878 година е освободен и се върнал в Барутин, където се занимавал с търговия и притежавал големи стада добитък. Според житието на Баташките мъченици, Ахмед ага умира през 1881 година от проказа, от която се разболял в Диарбекир.

Източник: Уикипедия

Създадено е Българското опълчение

Българското опълчение е военна част от състава на Действащата Руска армия на Балканския полуостров, в която българи-доброволци и руск...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

25 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Кога ще ги стигнем арменците - истината за арменския геноцид 13 Кога ще ги стигнем арменците - истината за арменския геноцид преди 8 месеца Профил на трол?
  ‘’Съветската власт диктуваше историята и я изкриви в свой интерес, че на всички нас – „постсъветските”, ще ни се наложи още дълго–дълго да се отплитаме от лъжите, фалшификациите, изопаченията и пробутването на това, което в СССР се наричаше „история” В арменския геноцид практически бяха героизирани организаторите на Геноцида на арменците. Беше скрита огромната материална, военна и дипломатическа виж още ›› помощ за Мустафа Кемал в разпалването на войната против Армения и унищожаването на арменците съвместно с Червената армия. В писмо до ЛЕНИН народния комисар по външните работи на Русия – Г. Чичерин пише: „За предложението на Енвер по сътрудничеството в борбата срещу държавите от Антантата от 16 август 1920 година ...’’Писмо от Енвер!На съвестта и по ръцете му е кръвта на милиони арменски и гръцки жертви в периода 1915 – 1916 г, клането на арменците в Баку през септември 1918 г. Веднага след клането над членовете!! на избягалата от Баку бакинска болшевишка комуна. Това е палач, политически авантюрист с голям размах, разбойник, бандит, чудовище, осъден на разстрел от османския военен съд. А „приятелите на всички угнетени” водят преговори с него: Енвер предлагал от името на „най-влиятелното лице в Германия – ген Зект, ние да обещаем на Германия от наша страна всички мерки за връщане на Германия в границите й от 1914 г., срещу което Германия ще ни помогне неофициално, като ни изпраща въоръжение и като организира в наша полза въстания против поляците” Това е колаборационизъм против арменския и гръцкия народ, против поляците Държавен - побратимяване на Ленин с Кемал - за съветизацията на Азербайджан и за предаването на бакинския нефт на Съветска Русия, Съветска Русия предава на Кемал Армения и червената армия е помогнала в разкъсването й. На 22-ри август Чичерин телеграфира:’’относно желанието на турците да заемат Шахтахтъ и Саръкамъш вместо нас, това не би било нарушение на договора, тъй като ние не сме поемали ангажимент да защитаваме тези места от турците” и просто са помагали на турците да завземат парче по парче Армения и да колят арменци, докато от пълната с бежанци Армения останало последно парче и го обявили за съветско, Карабах дали на Азербайджан, арменските военни отряди обезоръжили, изпратили 1400 офицери в Рязан и заминали да се съвещават в Москва. Не им е било до децата на Армения, трябвало е да се угажда на турците за нефт. Това са решили в Московския руско-турски договор март 1921, употребявайки съдбата на Армения, без да допуснат до масата на преговорите дори арменските комунисти от т. нар. Съветска Армения. Нито един арменец. На Съветска Русия й трябва нефт Но турците така и не успели за завземат Зангезур, това късче от Армения, което с неимоверни усилия „нагло защитавали” отрядите на Гарегин Нджде. Та клане там на арменци не е имало. Гарегин Нжде го отбранява 6 месеца и от бандити от Ревкома на болшевиките, които довършвали червения терор. Гарегин Нжде успешно се е съпротивлявал срещу победната Червена армия нещо което не се е удало даже на Врангел и на Деникин. Затова днес Гарегин Нжде е враг на русия, която има какво да крие от своето позорно минало. И цял Зангезур е враг - скъпо е струвал съветският терор на неизкланите от турците и Червената армия арменци в Зангезур - веднага след завземането на малка част от Армения от страна на Червената армия, отначало в съветизирана Армения, а след това в СССР, е започнало преследване на спасените!! жертви от арменския Геноцид. Жестоки преследвания. Това е ненаписана и за сега неизвестна за цивилизования свят история - огромните човешки жертви и даже такова страшно преследване като Геноцидът, нищо не означават в сравнение с мащабното руско „спасяване”.(Хрануш Харатян, д-р по история, ( lragir.am/index/rus/0/comments/view/60887 )
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  кога ще ги стигнем японците - след 2 атомни бомби
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ''7.1'' - бели конци са съшити руските кървави провокации 12 ''7.1'' - бели конци са съшити руските кървави провокации преди 8 месеца Профил на трол?
  да не бъркаш с тогавашния Татар Пазарджик, дн. гр. Пазарджик, първото село Пазарджик , за което МакГахан пише - репортажи на МакГахан публикувани в Daily News, Московские ведомости са издадени на български - а за Батак пише: "Вместо диваци, както ние мислехме, тези българи всъщност са един цивилизован, мирен народ и що се отнася до въстанието, то действително в 3-4 села е имало слаб опит виж още ›› за такова, но не и в село Батак, където не е убит даже и един турчин. Също и турските служби не твърдят подобно нещо..."
 • А в твоите ''знания'' вече проличават бели петна 12.1 А в твоите ''знания'' вече проличават бели петна преди 8 месеца Профил на трол?
  ''...да не бъркаш с тогавашния Татар Пазарджик, дн. гр. Пазарджик, първото село Пазарджик...". Сега ще видим кой какво бърка...та в коя община е това ''село Пазарджик" и кое е днешното му име?
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 11 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Запазената и до днес библиотека в Свищовското читалище свидетелства за градска среда на модерно мислещи хора. Дейците на създадената през 1814 г. гръцка революционна организация Филики етерия разчитат на подкрепата на жителите на Свищов В започналата през 1821 г. гръцка революция се включват във въстаническата армия и жители на Свищов. След изгорелството независимо от дълбочината на разрухата, бъл виж още ›› гарите се окопитват и продължават напред - 1826 г. излиза книгата на Ад. Кунике, който описва Свищов като град с 4 000 къщи и 21 000 обитатели Случаят “Свищов” е потвърждение, че и в началото на 19 в. българите и техните интереси нямат място в руската политика. В Одринския мирен договор 1829 г. името на българите не се споменава изобщо. За Русия приоритет са гърците и сърбите. Въвличането на бойни отряди от българското население по време на руско-турските войни има смисъла само на натиск върху Високата порта, на вътрешна диверсия, а не за подкрепа на освободителните тежнения на българския народ. Едва след поражението в Кримската война в Русия са принудени да заложат на българската карта за да се върнат на балканската сцена.
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  В своя диалог “Мати Болгария” Бозвели настоява, че свирепите кърджалии не са нанесли толкова пакости на българите, колкото руските набези в Турция : “Добруджа опустяла и край Дунавът градища и села съсипани и през Балканат дору до Черно и Бяло море! То е все рушка политика! а в Бесарабия, Молдавия и Влахия заселени, горките си рожби! то е от дипломатика!”; По този въпрос вж и С м о х о в с к а - П виж още ›› е т р о в а, В. Неофит Бозвели и българският църковен въпрос. С., 1964, 35-38. Михов, Н. Населението на Турция и България през ХVІІІ и ХІХ в. С., 1968, с. 73.
  : 62 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 10 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Шибанякът Цвъки го питали срещу кого се бори Ботевата чета? А, шибанякът Цвъки отговорил: Срещу представители на Турция, които били по това време в България! Шибан урод!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Шибанякът Цвъки го питали срещу кого се бори Ботевата чета? А, шибанякът Цвъки отговорил: Срещу представители на Турция, които били по това време в България! Шибан урод!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • за ''3.2 Открийте белите конци'' - сведеният от руски очевидци : 8 за ''3.2 Открийте белите конци'' - сведеният от руски очевидци : преди 8 месеца Профил на трол?
  '' drevlit.ru/docs/turky/XIX/1800-1820/Martos_A_I/text1.php - Сожжение Систова. Корпус, перешедший Янтр, получил повеление опять сблизиться с главною армиею, и город Систов, древний, прекраснейший, которым Булгария славилась несколько столетий, которого жители, приняли нас, как родных, был сожжен. Они не верили сему ужасному намерению; но пламень, свирепствовал в города, наскоро с виж още ›› обрали свои пожитки и принуждены удалиться от жилища своих предков, на левую сторону Дуная, к городу Зимнице, тоже нами разоренному, откуда смотрели на свирепство пламени, пожиравшее их домы''и ''Александр Христофорович -ВОСПОМИНАНИЯ 1802—1837: Укрепления Силистрии были сровнены с землей, в Рущуке мы держали мощный гарнизон, город Систово был сожжен и разрушен до основания, один корпус зимовал в Никополе, занимая отрядом Плевну и Ловчу. Отдельный корпус был расположен в Малой Валахии, часть войск поддерживала героическую борьбу сербов. Таково было положение дел накануне нашего приезда в Бухарест'' и '' ПОХОД ГРАФА КАМЕНСКОГО 2-ГО ПРОТИВ ТУРОК, В 1810 И 1811 ГОДАХ:vostlit.info/Texts/Dokumenty/Turk/XIX/1800-1820/Kamenskij/pochod_2.htm - генерал Сабанеев уничтожил укрепления при Белом, а г. граф Сен-Приест занял крепость Систов, в которой он взял 42 орудия. Каменский приказал сжечь Систов, чтобы не обессилить свою армию содержанием многочисленного гарнизона, и вообще сблизил к Рущуку все войска...'' и '' История 12-го Драгунского Стародубовского полка А. Г. Мартынов Граф Сен-При занял возвышенности и начал обстреливать город. Ни комендант, ни жители не хотели защищаться, и город очень скоро сдался (30 августа). Войдя в него, наши нашли там много разных запасов, а также захватили 6 знамен и много барок и лодок. Отряд графа Сен-При был очень слаб, чтобы охранять Систово, граф Каменский приказал окончательно разрушить Систово и покинуть его. Сен-При был бы очень доволен избежать выполнения этого варварского и совершенно бесполезного приказа, но ему было дано так мало времени для исполнения, что он даже не успел заранее предупредить несчастных жителей, так радушно принявших и кормивших наши войска. Их имущество погибло, и несчастных были совершенно разорены.Я не краснею, описывая его разбойничества в Систове и неудачу Гулианце, - также как и генерал Кутузов не краснел, представляя это дело Двору, как грандиозный триумф, прося награды офицерам, которые в нем участвовали.''
 • «Спомени» – Васил Манчов (1825–1907) 8.1 «Спомени» – Васил Манчов (1825–1907) преди 8 месеца Профил на трол?
  Откъси: 1. ''Той е бил съвършено опустошен и изгорен на 14 септември (Кръстовден). Това го е направил във време на Руско-турската война главнокомандуващият руски генерал Каменски, а българите накарал да преминат Дунава към Зимнич Тогава населението е било по-гъсто, в града имало е до 30 хиляди души. Преди изгюряванието Свищов е бил важен пункт за сношението на България, Тракия, Маке виж още ›› дония, Албания, Епир, Тесалия и Гърция, особено в епохата на фанариотските принцове. Русчук не е имал такава важност, а изгарянето на града Свищов и преселванието в Романия е накарало жителите да се заловят за търговия и да търсят други средства за прехранвание и обогатявание. По-отличните хора се залавяха за наука, които след преминаване на бурните времена останаха в Романия. Почти половината жители от стария Свищов останаха в новопостроения град Александрия... русите са имали война с Турция. В това време толко много българи не са минавали в Романия, колкото в 1810 година. Тогава градът бе съвършено изгорен и жителите му, волю-неволю, принудени от русите да се преселят в Романия'' 2. ''Старият Свищов е траял до 1810 година, до Руско-турската война. В 1811 г. е имало в Свищов направени само 15 къщи.'' 3. ''Привременно в черковния двор на «Св. Преображение» в една килия събрал деца от Средната махала и почнал да преподава по старогръцки. По-после, в 1813 година, преместили училището в същата махала и почнали да градят по настояването на Алекси Дамянов ново здание за училище. Училищния празник отредили да се празнува на 30 януари (Три светила), а в Долнята махала е имало училище, в което махленците са условяли сърби словенци за учители, които идели от Австрия. По-много там са предавали церковносланянски език, а в Горнята махала в Преображенската черква Васкидович е предавал елинския език. Търновският владика Иларион е подпомагал Елинското училище. В Долнята махала, в Петропавловското училище, никак не се удавало да се въведе в него елински език.'' 4.'' Тогава генерал Каменски, главнокомандующият, за да не пристигне помощ на обсадените в Русчук дал заповед, да се изгорят околните градове — Силистра, Тутракан и Свищов, и по такъв начин успял да превземе Русчук. Свищов е бил изгорен на 14 септември 1810 година, на самия Кръстовден. Целият град е представлявал едно грозно пепелище. Оцелели са само две черкви, защото са били направени само от камък — църквата «Св. Петър» в Долната махала и черквата «Св. Димитър» на Чуката. Преди да изгори, Свищов е имал около 6000 къщи и имало е доста над 30 хиляди души жители. Главният поминък е бил кожухарството, табаклъкът, винарството, салханите . Лозарството е било твърде развито. Имало е до 40 000 дюлюма лозя. Правена е търговия с вина, които разнасяли и продавали. От крайдунавските градове са дохождали търговци да купуват свищовско вино. Свищов преди 1810 година е имал твърде ограничена търговия. В черквите се е служило на български. Училища е имало в Горнята, Крайната и Долнята махала. Метоси е имало девет — от Светогорските манастири, Зографския, Ватопедския манастир, имало е и Синайски метох, Бачковски метох, Рилски метох. Там постоянно се е намирал по един калугер, който е просел и е изпращал помощи за Св. Гора, Божи гроб, Рилски манастир, тъй и за Синая. Духовно се управлявали от Търновската митрополия. Преди изгарянето на града фанариотските владици не са преследвали българския език, но търновският митрополит Иларион Критянина започнал да преследва българския в черквите. Изгарянето на Свищова е станало причина жителите му да се разпилеят и половината не са се върнали, а повечето са останали в Романия През 1832 година, свищовците, останали като ромънски жители, са наговорили и откупили 2—3 мошии села и основали сегашния Александрия, на име на ромънския господар Александър Гика. който им отстъпил официално с хрисовул да си имат в Александрия свое независимо общинско управление'' 4.'' Щом дошел в Свищов, в едно късо време той принудил турците да напуснат града и, конвоирани от руски войски, ги изпратил в Габрово. Останалата войска, по заповед на полковника, на 14 септември, Кръстовден, тръгнала от къща в къща да пали махалите и изгорила града. Жителите били принудени волю-неволю същия ден да минат с корабите си на ромънския бряг. Всички останали кораби изгорили. Не оставили нито една лодка с цел да не се възвърнат пак в Свищов жителите. Свищовчените били принудени кое как да си търсят препитание — едни по селата, други в Руж де Веде, трети в Могилица (Турну Мъгурели), болшинството в Букурещ, а някои и в Трансилвания.'' 5.'' Едно забележително нещо се е случило по това време подир изгоряванието. Зимата още от септември почнала тъй силна, щото извънредно рано паднал сняг, който в Свищов имал дебелина 1½ метра. Той засипал свищовските лозя, а през 30 декември времето станало почти като през лято. Свищовците, които били останали в Романия, се върнали по дебелия лед, образуван от силния студ. Никой нямало кой да ги брани. Около 100 души отишли да ринат лозята да видят има ли грозде и наистина гроздето било прекрасно. С кошници го пренасяли, крехко, узряло, и го продавали с твърде износни цени, защото се намирали много купувачи. Това помогнало много на всички пострадавши свищовци, които си посрещнали нуждите; а някои и забогатели. В 1812 г. надошле доста граждани и хванали да си заемат местата и правят кое как къщя и колиби. Градът постепенно растял и се множал. В Преображенската махала е имало 14 къщи, според както ми е разказвал покойният Емануил Васкидович, когато се е основало училището. Къде 1815 г. се е върнал дядо Илийчо Данаилов и баща ми е бил в състояние да въздигне наново бащината си къща. След година и половина той отишел в Цариград заедно с хаджи Илия Чернев, свищовски търговец. Там продавали с добра цена.'' 6. ''припомних на господа гражданите как нашият град Свищов преди 50 години е бил изгорен и опустошен докрай и как после са дошли разбягалите се граждани от Романия и Австрия и са се заселили пак; припомних им за покойния Алекси Дамянов, който в 1813 година е задържал Васкидовича за учител, макар и на гръцки; за покойния Димитър Станчев, който в 1830 година е станал причина да се въведе редовното предавание на български език и тия училища са станали центрове и начало на образованието в крайдунавските страни; после поменах за родолюбивите граждани, способствували да се въздигнат училищата в Преображенската и Петроповловската махала. Аз от моя страна благодарих лично на учителя Емануила Васкидовича за неговото почти 40-годишно нареждание на училищата и образованието на младежта. Накъсо припомних на гражданите, че не трябва да забравяме такива благодетели като Алекси Дамянов, Димитър Станчева, които жертвуваха имотите си за училището, тъй както хаджи Илия Чернев, хаджи Тодор, Христаки х. Дянков, които си бяха подарили имотите на училището. Не забравих да спомена и за покойния Филип Сакелариев, който преди смъртта си подари на свищовското Преображенско училище, също и за черквите, едно огромно богатство.''
  : 60 !
 • Анонимен 8.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ЕДНО ОЩЕ ПО-РАННО ФРЕНСКО СВИДЕТЕЛСТВО : В"Справочник за последните войни на руснаците срещу турците - с военни и политически коментари" (изд.Париж 1825г. ; на немски изд. в Лайпциг1828г.) Йожен де Ла Кост споменава за унищожаването на Свищов (също записан в текста с руското звучене’’ Систова’’) и описва твърде картинно резултата от действията на руския генерал Еманюел Сен При по за виж още ›› повед на Главнокомандващия руската армия ген. Николай Каменски (стр.156-157 на френското издание) : "Разрушението на Систова, приятелски настроен град, който генералът главнокомандващ, заповяда на Сен При да разруши изцяло при оттеглянето си; заповед изпълнена с точност. Неговите тридесет хиляди жители християни прекараха на влашкия бряг на река Дунав, където да си строят пръстени колиби. Само гълъбите останаха в развалините на града и нищо не свидетелстваше за неговото благоденствие освен градините, лозята и гъстите розови храсти, които го заобикаляха." От мемоара до Високата порта на отец Неофит Хилендарец - Бозвели : "След завземането на Русчук, Свищов, Ряхово и други крайдунавски градове, генерал Кутузов и други преселиха българите, живеещи в тези земи, във Влахия на отсрещния бряг на Дунава, без дори да им оставят необходимото време да вземат със себе си своето имущество ... и опожариха бедните им къщи с всичко в тях без никакво внимание нито милост към тези християни”. Френски генерал пише за изгарянето на Свищов от руската армия на Кръстовден през 1810г. ."Тогава генерал Сен-‘’При, който точно беше превзел Систова и се подготвяше да настъпи към Никопол, получи нареждане да унищожи първия от двата града, след което да се присъедини към Главната квартира. Град Систова, който имаше население около 16 - 20 хиляди души беше разрушен. Неговите жители бяха разпръснати; дълго време те се скитаха сред полетата бездомни, без да намерят убежище.’’ - по-нататък в текста ген Жюшеро споменава за една руска дивизия, която тръгнала от Русчук за Никопол на 21 октомври и на 25-ти същия месец минала през развалините на Свищов.
  : 60 !
 • Анонимен 8.3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  някои свищовци се завръщат веднага в опожарения през 1810 град и градът се съвзема за късо време, благодарение на австрийската навигация по реката.Това личи и от доклад на Кутузов за императопрската канцелария и, че през февруари в града има “много и разнообразна стока”. А от дневника на Ланжерон се вижда, че в навечерието на руската експедиция от април 1812 г. в града са пристигнали търговци от виж още ›› всякъде. Те са се поселили в кратковременно възстановени от тях изгоряли къщи, че в града е имало и жени и деца, което говори за уседналост на тези хора. Архива на известната търговска фамилия от Враца Хаджитошеви за периода 1810-1812 г. свидетелства за липсата на търговски обмен между Свищов и Враца. През 1813-1814 г. Неофит Бозвели е включен в правителствена комисия, която обикаля изселените в Румъния свищовци, за да им разясни данъчните облекчения, които турското правителство гарантира на принудително изселените през 1810 г., за да се върнат.
  : 61 !
 • Сведения от ''руски'' очевидци 8.4 Сведения от ''руски'' очевидци преди 8 месеца Профил на трол?
  "...но пламень, свирепствовал в города,...". ''В городА"?!?..."Их имущество погибло, и несчастных были совершенно разорены...". "И несчастнЫХ были совершенно разорены"...Бе ти сещаш ли се за лафа "Тате ще ми купи колело, ама друг път"? Та и това, дето си го ''цитирал'', ще мине за писано от руснаци, ама ... ДРУГ път;-)...
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • картината горе е платена поръчкова пусната руска опорна точка 7 картината горе е платена поръчкова пусната руска опорна точка преди 8 месеца Профил на трол?
  Още преди последвалата руско-османска война (1877/78) събитията в Батак са толкова бързо забравени, колкото бързо са станали и известни. Едва 16 години стават обект на българското обществено внимание - до 1892 г. единствените свидетелства за Батак са две снимки на пловдивския фотограф – грък Димитър Кавра: на батачани и на баташката църква със ‘’смъртни останки от 1878 г.’’, както и Стамболовия виж още ›› т превод(1880) на руското издание(1877) на 14 кореспонденции на МакГахан. Август 1892 г. поляка Антони Пиотровски рисува горната картина и за първото българско национално изложение в Пловдив през същата година. Публикуван е и природо-туристически наръчник за начинаещи патриоти, в който Иван Вазов обширно се занимава с националното значение на клането в Батак като български ‘’Хиос’’ , в заключение на което патетично описва г картината на поляка. Ноември 1892 г. излизат от печат 3-та част на “Записките по българските въстания” на Захарий Стоянов разказ на очевидеца Бойчо за “Въстанието и клането в Батак”. Изведнъж се поставя началото на една огромна литературна и образна продукция на тема Батак, която продължава и до днес. Автобиографията на полски живописец съдържа любопитна информация за причините, породили еуфорията около Батак:1911 Пиотровски пише, че нарисувал картината, след като прочел описанието на клането в Батак в “Записките‛ на Захарий Стоянов, а в 1-ва и 2-ра част на записките няма такова описание – Пиотровски е изобразил на фона на нощния небосвод и пламъците похотливо оголени жертви, християнки, млади, красиви и белокожи и мюсюлмани, мъже . Никъде З.Стоянов не говори за невинно изклани изнасилени баташки жени Но Пиотровски ‘’вдъхновен за картината си от Записките” отишъл в Батак 1889 г.с пловдивския фотограф грък Кавра,: "За целта на нашето пристигане и доказателства за клането, ни бе обещана пълна подкрепа. Няколко по-млади хора бяха изпратени до околните помашки селца да докарат най-свирепите за колячи. Направихме 15-16 снимки Инсценирахме сцената Християните наклякаха, скръстиха ръцете си, а колячите, навили ръкавите, стояха разкрачени с ятагани, кинжали и саби и се стараеха да придадат жесток израз на лицата си... след няколко месеца изпратих картината си за Филипопол" В архивите на художника не са открити описаните от Пиотровски снимки. Ето защо се налага да разгледаме ВНИМАТЕЛНО снимката на оцелелите след клането батачани на гърка по-подробноОт сравнението на снимката с картината на Пиотровски става достатъчно ясно, че фотографията е плод на онази инсценировка на клането пред училището, която Пиотровски е описал в автобиографията си. Т.е.снимката не е правена през 1878 г., а няколко месеца преди изложението в Пловдив 1892 Също и анонимната снимка на башибозуците в музея не показва кръвожадни колячи, а фотографирани от Кавра помаци, коитоПиотровски извикал за своята цел в Батак. Тъй като фотографиите са през пролетта на 1889 г. едва ли баткчани са оставили в продължение на 13 години смъртните останки на някогашните си роднини, съседи и познати непогребани в горялата черква, а това си е във въображението на самия Пиотровски.Но вторачването на Пиотровски в Батак е предизвикало излизането на исторически очерци, хроники на очевидци, театрални постановки... една огромна продукция на тема Батак, която продължава и до днес В историческия музей в Батак експозиция е за клането, сякаш преди и след него селището няма история, но всъщност фотографии на Батак от 1878 г. не съществуват. Ако Пиотровски беше отишъл не в Батак, а примерно в Пазарджик -първото село, чиято злочеста съдба МакГахан описва, то днес щяхме да говорим вместо за “забатачен” за “запазарджичен”А познайте кой е поканил и платил на Пиотровски - прекъснатите отношенията с Русия след Сърдинението се поправят след 1892 до 1895 г. Нищо ново под Слънцето
 • Откройте белите конци 7.1 Откройте белите конци преди 8 месеца Профил на трол?
  "...а примерно в Пазарджик -първото село, чиято злочеста съдба МакГахан описва". Интересно, "село" Пазарджик кога е обявено за град;-)?
  : 7 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Вярно е , че най-големи зверства извършва бюллюка от башибозуци на Ахмед ага Барутанлиятй . Башибозуците са българи махамедани /помаци/ , които говорят само чист български език и не знаят турски ! Барутанлията , също , не е знаел турски , нито дума ! Така , че не е могъл да заповядва на турски ! След Освобождението , с.Барутин / Горноджумайско , Благоевградско/ било върнато на Туция и ос виж още ›› вободено през 1912 година .
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  И нека се помни! Това е първия геноцид на османската империя. Всички други приказки са лъжа и предателство спрямо народа ни.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Църквата в Батак „Св. Неделя“ е построена 1813 г. на земята на на Тодор Балинов( кмет на селото по това време) за 75 дни с труда на батачани. И в този храм църковните служби са само и единствено на БЪЛГАРСКИ, докато след поемането на православието от Екатерина 2 след договора със султана 1874г. в черквите ни е било позволено да се служи само на гръцки!! език за целите на руската ‘’мегали’’ и виж още ›› дея . Не е случайно, че точно в тази църква намират смъртта си НЕПОКОРНИТЕ БЪЛГАРИ , които не предават оръжията си на първоначално ‘’миролюбивия’’ башибозк на Барутанлията и се барикадират в нея - могат да се сметнат, колкото и кощунствено да е това, че жертвите в църквата не са хиляди или даже стотици, като се има предвид ограничената площ на сградата и двора. Населението се разбягва и се крие в планината , но църквата след палежа е НЕдействаща – в околностите на Батак има множество малки параклиси. 1912 са положени основите на новата църква в Батак –след 9.9.1944 от комунистичвските слуги на русия подлагат на избиване и свещенници и миряни, взривяват църкви и манастири, но от горялата църква на БАТАК правят музей – костница - това е ‘’моралното’’ право на Русия да се обяви за двойна ‘’освободителка’’
 • за този безумен руски ''мегали'' блян 4.1 за този безумен руски ''мегали'' блян преди 8 месеца Профил на трол?
  за да владее Проливите Русия е подложила на пълно обезбългаряване и опустошаване българските земи! А Второто Освобождение! През цялата война нито един българин не е изстрелял нито един куршум срещу Русия! За благодарност Червената Армия окупира страната и стотици хиляди българи са избити както на фронта, където са изпратени вместо руските войски, така и в Родината им без съд и присъда или от абсол виж още ›› ютно незаконния Народен съд или са изтрепани по лагерите. Да не говорим, че собствеността на българина беше ограбена и още не е върната - още 1814 в Петербург във външно министерство има специален отдел в който се разработва обширен геостратегически план за пропаганда на крайна верска нетърпимост. Този отдел започва кампания по набиране на младежи за обучение(вербуване) в Русия – ЦЕЛТА е да се внуши на българите,че са роби а руснаците са освободителите - фабрикува се историята ни и се поставя началото на познатата ни в днешно време форма на омраза - същата тактика е дадена на хитлер за насъскване на германците срещу всички НЕАРИЙЦИ, същата тактика ссср прилага след 6 дневната война срещу Израел и създава радикалния ислям. А българите даже и днес са с робско съзнание,а руснаците са ‘’великите’’. Въпроса е българина след промивнето на мозъците 45 години има ли капацитета да е независим в съзнанието си от идеалогическата пропаганда на Москва?Или е по добре да си станем официално територия на руската федерация и част от руския трайно русофициран народ.Историците знаят за тайната инструкция още след освобождението,да се представят събитията в светлина която е угодна на "освободителката" .Чест прави на някои историци ,които са се захващали с трудната задача да пишат истината. Но стига ни описаното от най-великият български писател Иван Вазов в "Под игото" още на първата страница - най-подробна картина на робското положение на българина-роб чорбаджи Марко - не само е оградил с висок дувар свещената си частна собственост и обилно храни многобройната си челяд, но с пищова смело тръгва да защитава тази своя собственост, когато чува да падат няколко керемидки от дувара! Това обяснява защо при 8 официални войни и 12 официални военни похода на Русия срещу Турция българите не са получили ни свобода, ни автономия - всяко тържество на България е смърт за русия - АКСАКОВ го е казал, а благодарните българи са му кръстили улици и селища на негово име
  : 76 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
Последно в Актуално