X
 
 

В Лондон заработва първият в света уличен светофар

2149 2
В Лондон заработва първият в света уличен светофар
Снимка: Стопкадър Youtube
Светофар е устройство за светлинна сигнализация, служеща за регулиране на шосейното и уличното движение. Светофарите излъчват обикновено три вида светлина: червена – забраняваща движението, зелена – разрешаваща движението, жълта – предупреждаваща.

Съществуват и специализирани светофари:

Родена е Грейс Хопър

Грейс Хопър е американска военнослужеща, контраадмирал, програмистка, създала програмното осигуряване за компютъра Марк I и разработила...

Пешеходен светофар – Обикновено има две светлини зелена и червена. Като за улеснение има фигури изобразяващи вървящо или спряло човече, често е придружен със брояч на времето оставащо за преминаване и/или звукова сигнализация за хора с увреждане на зрението.

Шосеен прелезен светофар – мигащи 2 или повече червени светлини придружени със звуков сигнал предупреждават за приближаването на влакова композиция на ЖП прелез.

Светофар за регулиране движението на трамваите – Има 4 светещи полета, 3 от които са разположени хоризонтално едно до друго, а четвъртото е разположено в средата под тях. При включени трите горни светлини хоризонтални светлини и изключена долната – навлизането в кръстовището е забранено, при включени долна светлина и горна над нея – разрешено е движението направо, при включени долна светлина и горна дясна – разрешено е движението надясно и при включени долна светлина и горна лява – разрешено е движението наляво.

Уличните светофари се поставят на кръстовищата, площадите и някои прави участъци на улици, отдясно по посока на движението, върху колони или на въздушна мрежа.

Родена е Станка Николица-Спасо-Еленина

Станка Нико̀лица Спасо-Еленина (имена по съпруг: презиме Николица, фамилия Икономова; 1835 – 7 декември 1920) е българска книжовн...

Железопътното движение се регулира с подобни устройства наречени светофори и семафори.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • 10 декември от 1950 г. е Ден на човешките права 1 10 декември от 1950 г. е Ден на човешките права преди 1 месец Профил на трол?
    По искане на редица ЕВРОПЕЙСКИ държави ЕС започва работа по създаването на глобален режим на санкции във връзка с правата на човека, който ще бъде подобен на "Закона Магнитски" в САЩ "Законът Магнитски" приет от Конгреса на САЩ декември 2012 г. ПРИЛАГА едностранни санкции срещу руски служители, които са виновни за нарушаване на човешките права в родината си.Декември 2016 г. С виж още ›› енатът прие разширяване на "Закона Магнитски" и за други страни. Такива закони са приети в Канада, Латвия, Литва и Естония и съответни законопроекти се разглеждат в още няколко страни . ЕС вече има подобни режими на санкции, напр. срещу лица, които са отговорни за използването или разпространението на химическо оръжие.
  • на днешния 10-ти декември тук отново е както преди 40 години, ДС до ДС, мила моя майно ле ... 1.1 на днешния 10-ти декември тук отново е както преди 40 години, ДС до ДС, мила моя майно ле ... преди 1 месец Профил на трол?
    "copy-paste" от случващото се в Москва и империята на кгб-то - БГЦърквата, БГпрокуратурата и КПКОНПИ се обединяват за съвместни действия в подкрепа на "православната вяра", включително и в местата за лишаване от свобода. И дори не се усещат, че стават прекалено очебийни приликите между тях! Или просто не им пука за нашето мнение!!! Няма разделение на властите там, където би трябвало да има, а се виж още ›› смесват там, където не бива - когато Гешев и Цацаров обявят някого за престъпник, Църквата ще го анатемоса - Мафията е единна! Може и нова Инквизиция да се създаде и от време на време по някое auto da fe на площада в краката на цар батюшка асвабадител
    : 1 !
Седмичен хороскоп за 27 януари - 2 февруари
Седмичен хороскоп за 27 януари - 2 февруари

Овен Това е седмица, в която да съчетавате успешно личния и професионалния живот. За целта ще ви помогне подробен график, който да изпълнявате...

Последно в Актуално