Сметката за местните избори стана драстична

2638
Сметката за местните избори стана драстична
Снимка: БГНЕС

Изминалият местен вот стана по-скъп с нови 3 млн. лева и вече струва 74 млн. лева, след като през 2015 година беше с цели 25 млн. лева по-евтино.

При последното редовно заседание на правителството бяха отделени още 3,1 млн. лева заради изборите. Но за какво точно - не става много ясно от официалното съобщение. Опитите на в. "Сега" да изясни въпроса бяха силно затруднени от прехвърляне на топката между три институции - Министерския съвет, Министерството на финансите и Централната избирателна комисия (ЦИК). В крайна сметка се разбра, че милионите са за допълнително отпечатани бюлетини.

Невалидните бюлетини за общински съветници достигат плашещи нива

Недействителните гласове на избори се превръщат в много сериозен проблем - след местните избори те вече гонят шокиращото число от полов...

От МФ бяха категорични - план-сметката е правена по прогноза на ЦИК за броя на бюлетините, но "реалните потребности от осигуряване на хартиени бюлетини, заявени от районните избирателни, наложиха отпечатването на по-голям брой бюлетини спрямо прогнозния". В писмен отговор на МФ до "Сега" се посочва: "Въз основа на действителните данни за броя отпечатани хартиени бюлетини за местните избори и по искане на ЦИК правителството отпусна допълнително 3.1 млн. лева за заплащането на хартиените бюлетини".

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обаче отрича комисията да е надхвърлила бюджета си. "Аз лично считам, че парите не са допълнителни или може би неправилно е написано. Това са средствата, съгласно договора с печатницата на БНБ за плащането на бюлетините, с които гласувахме на първи и втори тур", коментира Андреев. "Обърнете се към Министерския съвет дали е плюс, или е минус и дали изобщо е нещо различно", отговори Андреев на въпроса дали трите милиона са извън 10-те млн. лв., които бяха предвидени за ЦИК в план-сметката за изборите.

Разминаването между предварителните очаквания за необходимия тираж и "реалните потребности" от бюлетини е драстично - целият бюджет на ЦИК за изборите през октомври бе 10 млн. лева, а доплащането, одобрено впоследствие, е 3.1 млн. лева. Това на практика означава оскъпяване с цели 30%.

От избирателната комисия се оправдаха с балотажите, които не можело да се прогнозират т.е. няма как да се каже къде точно ще има балотажи и съответно нужда от бюлетини.

ЦИК глоби Волен Сидеров заради поведението му в "Референдум"

Глоба от 2000 лева налага Централната избирателна комисия на лидера на "Атака" Волен Сидеров заради поведението му в предаването "Рефер...

Срокът за представяне на отчет за изборните разходи е 17 декември. Ако има неусвоени средства, те трябва да бъдат възстановени в бюджета, посочи Министерството на финансите.

Междувременно президентът Румен Радев свика съвещание за провелите се местни избори. В понеделник той събира представители на институциите, ангажирани в подготовката и организирането на вота, както и независими анализатори и експерти, за да обсъдят проблемите и възможните мерки за отстраняването им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика