Защо дори малък астероид може да извади Земята от орбита

5222
Защо дори малък астероид може да извади Земята от орбита
Снимка: 9866112 / Pixabay

Теоретично сблъсъкът на всеки два обекта ще протича с прехвърляне на импулс, което ще промени техните траектории. Така че дори микрометеорит, тежащ по-малко от грам, може да доведе до незабележима промяна в орбитата на Земята. Нещата обаче не са толкова прости, пише Science Focus.

Като цяло, колкото по-голям е ударният обект, толкова по-голям е ефектът от неговото въздействие. Но ефектът зависи от много неща, например плътността и якостта на опън на удрящия елемент; геологията на точката на удара; и ъгъла и скоростта на удара.

Диаграма показва астероидите, което заплашват Земята

Най-важното обаче е, че предаването на импулс към Земята при удара далеч не е пълно. Това е така, защото удрящият елемент често се разпада или изпарява, преди да удари земната повърхност.

Голямата кинетична енергия на удрящия елемент се преобразува предимно в топлина (поради триене, докато пътува през земната атмосфера) и само малко количество се усеща като механична енергия. Дори това малко количество механична енергия отива най-вече в деформиране и напукване на земната повърхност и унищожаване на удрящия елемент. Почти нищо от енергията на удрящия елемент не променя инерцията на Земята.

Учените са открили многобройни големи ударни кратери, оцелели на земната повърхност. Най-големият, кратерът Вредефорт в Южна Африка, предполага обект с размер около 20 км, движещ се с до 90 000 км/ч, ударил Земята преди около 2 милиарда години. Този обект вероятно е бил само 100-милионна от масата на Земята. Тази огромна разлика в масата и фактът, че се предава много малко импулс, предполага, че нито едно известно ударно събитие не е променило значително орбитата на Земята.

Най-големият кратер на Земята е от астероид, двойно по-голям от този, убил динозаврите

Това не означава, че тези въздействащи събития са без последствия. Повечето са свързани със събития на масово измиране, като събитието Чиксулуб, с което се обяснява смъртта на динозаврите. Техният незабавен ефект е пълно изпарение на всичко в близост до тях и може би провокирането на мегацунами, земетресения и вулканизъм.

Смята се също, че те водят до значителни промени в земната атмосфера и глобалния климат. Но това, което не правят, е да изхвърлят Земята от нейната орбита.

Нещата обаче са били различни в ранната история на Слънчевата система. Тогава е имало много повече и много по-големи обекти, способни да повлияят на младите планети. Широко разпространено е мнението, че Луната е резултат от катастрофално въздействие върху младата Земя. Ориентацията на оста на въртене на Уран (почти перпендикулярна на неговата орбитална равнина) предполага, че обект с размерите на Земята се е блъснал в нея преди 3 до 4 милиарда години.

Астероидът, убил динозаврите, предизвикал най-страшното цунами в историята

Тези удари, при които масата на удрящия елемент е значителна част от масата на планетата, със сигурност биха били достатъчно мощни, за да променят орбитите им. Така че вероятно може да се каже, че орбитите на всички планети от Слънчевата система са били променени от удари. Кога, как и какви точно, за съжаление не може да се каже.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос