Земята се размина с астероид като автобус

17225
Земята се размина с астероид като автобус

Астероид с размерите на автобус е преминал покрай Земята на разстояние по-близко от това между Луната и нашата планета. Движението на небесното тяло с име 2012 JU е било регистрирано от НАСА в неделя, а новината тиражира британското издание "Дейли мейл", предаде Стандарт Нюз.

Опасност от сблъсък с 12-метровото парче скала не е имало. "Разминаването" все пак ни напомня колко е уязвима нашата планета, допълва изданието.

Човекът тръгва на лов за вода, злато и платина в Космоса

Частна компания планира да пусне безпилотен космически кораб, който ще се заеме с търсене на нови астероиди с цел добив на полезни изк...

Астероидът е преминал само на 191,5 хиляди км от Земята, което е само "на косъм разстояние" според астрономическите мащаби. Естественият ни спътник, Луната, орбитира на разстояние от 384 403 км около нашата планета.

2012 JU се е движил със скорост 13,39 км в секунда и е бил с енергия от 63 килотона еквивалент тротилов експлозив. Той се е разминал със Земята с 0,5 лунни отстояния. Сега небесното тяло пътува към Юпитер, след като през последните два месеца се доближи до нас от Марс. Астероидът 2012 JU обикаля около Слънцето за 3,2 години и пресича орбитите на Земята и на Червената планета.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com