Случай за милиони: Лъчезар Иванов не е прал пари, грешно казал за данъците си

9928
Случай за милиони: Лъчезар Иванов не е прал пари, грешно казал за данъците си
Снимка: БГНЕС

Няма случай на пране на пари или укриване на данъци що се отнася до депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Това е позицията на Софийската градска прокуратура, като разследването срещу Иванов е прекратено.

Разследването беше започнато заради сигнал и материали от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). То касае печалба от 1 600 000 долара, реализирана от Иванов. Но окончателното постановление, че няма нищо нередно, е било издадено още през февруари, 2023 година - това пише в. "Сега", като посочва, че разполага с документа от 15 страници.

ОЩЕ: Цацаров казва, че депутат на ГЕРБ критикува проверяващи го за пране на пари

Предисторията

Разследването е образувано през август 2021 г. за пране на пари - за това, че народен представител (Иванов) е придобил имущество, за което предполагал, че е придобито чрез общественоопасно деяние. Разследвано е обаче и данъчно престъпление.

За какво става въпрос - за консултантска дейност за американска компания, занимаваща се с разработка на лекарства и лекарствени продукти. Иванов я е извършвал и е получавал акции на компанията, които е продал за голяма печалба - 1 600 000 долара. Заради това попада и във фокуса на внимание на българските правоохранителни органи.

Американската компаноия е "Ензолитикс", в чието ръководство е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през миналото десетилетие покрай разработването на препарат за лечение на ХИВ и няколко вида рак. Продуктът е тестван още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов.

През 2018 г. Иванов сключва договор за консултантски услуги с компанията на Жабилов-младши, като още отпреди това работел за фирмата през посредник, но без да получава възнаграждение. В договора му от 2018 г. било записано, че за дейността си депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството, но към онзи момент те не са му предадени и предоставени.

През 2018 г. Жабилов издал 20 милиона обикновени акции като компенсация на Иванов за вложените труд и усилия, без негово съгласие, но със знание за това, установява прокуратурата. Номиналната стойност на акциите била 0,0001 долара. Тъй като компанията била с акции под 3 долара, те можело да се търгуват само на специална борса. Това означава, че притежателят на такива акции няма право да търгува с тях 2 години след издаването им. Затова и Жабилов не ги изпратил на Иванов веднага след издаването им. Направил го през януари 2021 г.

Процедурата по отблокирането и прехвърлянето им в акаунт на Иванов не е автоматична и била задвижена от него на 15 януари 2021 г. На 25 февруари Иванов сключва договор за брокерска услуга с инвестиционен посредник, който продава 18 459 993 акции на "Ензолитикс".

Преди 13 януари 2021 г. Иванов не е разполагал с акциите, не е можел да оперира с тях и не е бил дори сигурен, че ще му бъдат предадени. Това била причината да не ги впише в имуществената си декларация пред КПКОНПИ, обяснява прокурорът в постановлението. Ако е притежавал акциите на хартиен или електронен носител, но не ги е декларирал, това би било нарушение, посочва обвинителят.

По делото е назначена съдебно-банково-финансово и икономическа експертиза. Тя показва, че от инвестиционния посредник за периода 12 март 2021 г. - 25 май 2022 г. по сметката на Иванов са постъпили 3 949 767,09 долара. Акциите са продадени за над 4,1 млн. долара, но има комисионни и разходи за възлагане на трето лице.

ОЩЕ: Прокуратурата образува дело за милионите на Лъчезар Иванов

Данъчна проверка

По делото са наредени две ревизии - на Хари Жабилов и на Лъчезар Иванов. Те са за периода от началото на 2016 г. до края на 2020 г.

За Жабилов не са констатирани доходи от източници в България, нито данъчни задължения. За Иванов ревизиращият екип установил, че за 2016 г., 2017 г. и 2018 г. разходите му не превишават размера на приходите. Но съпоставката на доходи и имущество показала, че за 2019 г. и 2020 г. разходите превишават размера на получените средства и доходи. С 44 748 лв. за 2019 г. и с 23 439 лв. за 2020 г. Така е установено, че Иванов дължи данъци - 4474 лв. за 2019 г. и 2343 лв. за 2020 г., а също и лихви - над 1400 лв. за двете години.

За 2021 г. е направена проверка, при която е констатирано, че Иванов е реализирал печалби от продажба на акции от "Екзолитикс", за които дължи 644 383 лв. данък, който е платил.

Държавното обвинение е разпитало и свидетел - данъчен служител с инициали К. А., който е бил част от проверяващите данъчни инспектори. Той свидетелства, че е отправил две искания за предоставяне на документи от Иванов. Депутатът отговорил писмено, но не предоставил документи, които да подкрепят твърденията му. Иванов дал съгласие за падане на банковата и застрахователната тайна, а ревизорите работили и с имуществените му декларации от регистъра на КПКОНПИ.

Когато данъчните установили, че Иванов има недекларирани и неплатени данъци, той обяснил, че с помощта на счетоводителя си видял, че е объркал декларациите си, подадени пред КПКОНПИ, т.е. от НАП са ползвали погрешна информация, когато са го ревизирали. За 2019 г. бил декларирал 106 350 лв. налични, вместо 46 350 лв., колкото имал. Грешката дошла от това, че на първия ред попълнил 27 900 лв., а на втория 78 450 лв., а не 18 450 лв., което било вярното. Срокът за коригираща декларация обаче бил изтекъл и Иванов не подал такава. Според него от декларациите за следващите години се виждало, че не притежава такава сума и става дума за техническа грешка.

Депутатът обаче направил техническа грешка и за 2020 г. На първия ред попълнил 27 900 лв., а на втория 136 850 лв., а не вярната сума от 13 850 лв. Иванов твърди, че грешката се виждала през подадената от него втора декларация през 2021 г. при освобождаването му като депутат.

След тези обяснения, К.А. заявил, че ако ги е имал като декларации, щял да разбере за сбърканото и всичко в платените данъци на Иванов за 2019 - 2020 година щяло да е наред.

Справка от НАП, актуална към 17 ноември 2022 г., показва, че депутатът няма данъчни задължения и е погасил сумите, установени с ревизията. 

По информация на в. "Сега" прекратяването е потвърдено и от висшестоящите прокуратури.

Лъчезар Иванов за разследването: Това е атака срещу ГЕРБ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com