"Аве" открива 16-ия София Филм Фест

11907
"Аве" открива 16-ия София Филм Фест

Международният фестивален хит "Аве" открива 16-ия София филм фест. Дебютът на Константин Божанов дава начало на киномаратона в Зала 1 на НДК, предаде репортер на БГНЕС.

Най-мащабното международно киносъбитие в България за 16-та поредна година ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София. Фестивалът продължава до 18 март, като предварителни прожекции вече се състояха в Дома на киното, но ще има още една допълнителна програма от 19 до 29 март в София, Бургас, Пловдив и Варна.

"Огнярът" подгрява на София Филм Фест

Прожекциите на София Филм Фест започват още на 2 март в Дома на киното. Началото дава 13-ия филм на руския режисьор Алексей Балабанов "...

Фестивалните прожекции ще продължат до 5 април в Дома на киното.

Програмата на 16-ия София Филм Фест съдържа 138 игрални, 39 документални и над 80 късометражни филма.

Специална програма от звездни заглавия ще радва зрителите в Cinema City. Само там зрителите ще имат шанс да видят "Златният лъв" от Венеция 2011 – "Фауст" на Александър Сокуров, най-новия филм на Жюли Делпи "Космическа лаборатория", екранизацията по Емили Бронте "Брулени хълмове" и 3D откровението на Вим Вендерс "Пина", номиниран за "Оскар" за документален филм.

Селектираните ленти ще бъдат показани на нетърпеливата фестивална публика в традиционните рубрики "Международен конкурс за първи и втори филм", "Голямата петорка", "Киното днес – големите майстори", "Киното утре – големите надежди", "Ново българско кино", "Балкански конкурс", "Документален конкурс", "Награда Jameson за късометражен филм" и други.

Данис Танович с Наградата на София Филм Фест

В програмата на 16-ия София Филм Фест Данис Танович участва с най-новия си филм - късометражният „Багаж”, 2011. В програма...

Световноизвестният турски режисьор Нури Билге Джейлан, носител на множество награди от престижни фестивали, ще бъде специален гост на фестивала и ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към киноизкуството. Той ще представи последния си филм "Имало едно време в Анадола", спечелил Голямата награда на журито в Кан 2011.

Наградата на София ще бъде връчена на още трима режисьори: българина Георги Стоянов, създател на незабравимите киноистории "Случаят Пенлеве" и "Щурец в ухото" (който ще бъде представен на специална прожекция в кино "Одеон"), автор на романа "Ваучър Калифорния-Гулаг" и председател на СБФД; босненеца Данис Танович, един от любимите творци на българската фестивална публика, носител на "Оскар" за "Ничия земя"; и британеца Хю Хъдсън, чиито дебютен филм "Огнените колесници" е удостоен с 4 оскара (ще го видите на специална Олимпийска гала след Церемонията по връчване наградите на СФФ).

Феста закрива документалният филм "Стоичков", посветен на футболната звезда. Продуцент на лентата е Димитър Гочев, а любопитното е, че режисьор е кинокритикът Борислав Колев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com