Британски музей успя да запази картина на Едуар Мане

25710
Британски музей успя да запази картина на Едуар Мане

Картина на френския художник импресионист Едуар Мане ще остане в британския музей "Ашмолиън" благодарение на кампания за доброволни дарения, в която за 8 месеца бяха събрани близо 8 милиона паунда (10,14 милиона евро), за да бъде откупен шедьовърът.

Кампанията за откупуване на картината "Mademoiselle Claus" беше организирана по инициатива на музея "Ашмолиън" в Оксфод, на който беше част от колекцията, за да не излезе тя от страната. Миналата година "Mademoiselle Claus" беше купена от чуждестранен клиент за 28,35 милиона паунда (близо 36 милиона евро), но британското правителство прецени, че тя има голяма културна стойност и наложи временно ограничение за изнасянето й от страната, докато бъдат събрани пари за откупуването й, предаде БГНЕС.

"Щастлив съм, че временното ограничение позволи на "Ашмолиън" да откупи тази фантастична творба на един от най-големите художници на 19-и век. Поздравявам "Ашмолиън" за кампанията му", заяви британският министър на културата Ед Вейзи. Временното ограничение позволяваше публична институция в страната да откупи картината на цена една четвърт от пазарната й цена.

Показват изгубена скулптура на Леонардо Да Винчи

Изгубена скулптура на Леонардо Да Винчи, която била пресъздадена от бронз, ще бъде показана на света на частно събитие в Бевърли Хилс в...

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com