Показват изгубена скулптура на Леонардо Да Винчи

51665
Показват изгубена скулптура на Леонардо Да Винчи

Изгубена скулптура на Леонардо Да Винчи, която била пресъздадена от бронз, ще бъде показана на света на частно събитие в Бевърли Хилс в края на август.

Скулптурата "Кон и ездач", която художникът създал около 1508 г., изобразява френския военен губернатор Шарл д`Амбоаз, приятел и благодетел на Да Винчи, възседнал коня си. Статуята, създадена от солиден пчелен восък, ще бъде показана в Грейстоун Меншън в Бевърли Хилс на 27 август. След това произведението на изкуството ще бъде представено в няколко града в света през есента, сред които Лондон, Ню Йорк и Лас Вегас, предаде БГНЕС.

Шотландска фермерка държала у дома си платно на Леонардо да Винчи

Жителка на Шотландия, изправена пред финансови трудности, поиска от специалисти на аукционната къща да проучат дали платното, окачено в...

"Повече от 25 години собственикът е пазил незаменимата скулптора на сигурно място и грижливо е планирал бъдещето й. Сега той е готов да сподели своя шедьовър със света и да събере пари, за да помогне на нуждаещи се хора", заяви говорителката на изложбата Надин Джолсън пред сайта WENN.

Собственикът на шедьовъра, бизнесменът Ричард Люис, работил с дългогодишния търговец на произведения на изкуството Род Мали и сертифицирания оценител на изящно изкуство Брет Мали, за да създаде безпрецедентно ограничено представяне на скулптурата пред публика. Люис се съгласил да дари 1 милион долара от приходите от изложбата на Армията на спасението.

"Изследването на восъка дава основание да се смята, че моделът е по-голям незавършен монумент на губернатора. След смъртта му през 1519 г. най-добрият ученик на Леонардо Франческо Мелци наследил скулптурата и останалите вещи на Леонардо. Смята се, че тя е останала в семейството му в Италия до 30-те години на миналия век, когато е пренесена в Швейцария за съхраняване на сигурно място заради избухването на войната. През 1985 г. група бизнесмени, пътуващи до Швейцария, видели скулптурата от восък. Те се заинтригували и се свързали със специалиста по живота и изкуството на Леонардо проф. Карло Педрети, за да установи автентичността на творбата. След цялостно изследване на пчелния восък на 10 юли 1985 г. проф. Педрети написа: "Според мен този восъчен модел е на самия Леонардо" и нарече уникалната скулптура "Кон и ездач", разказва Джолсън.

"Въз основа на автентичността те решили, че е задължително да създадат копие на деликатната восъчна скулптура, за да съхранят работата и да отдадат почит на намерението на артиста. Очарован от историята и значението на откритието, г-н Люис, инженер и бизнесмен в сферата на недвижимите имоти, придоби оригиналната скулптура "Кон и ездач" в Ню Йорк заедно с всички придружаващи я документи. 25 години по-късно скулптурата беше реставрирана и покрита с бронз в една от най-старите и авторитетни леярни за произведения на изобразителното изкуство Американската леярна за изящни изкуства в Бърбенк, Калифорния", допълни Джолсън.

Учени откриха базалтова скулптура на царя на древните хетейци

Учени откриха скулптура на всемогъщ цар на древните хетейци. Тя е направена от базалт и е на близо три хиляди години. Статуята е почт...

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com