"Избрани разкази" от лауреата на Нобелова награда - Хайнрих Бьол

14564
"Избрани разкази" от лауреата на Нобелова награда - Хайнрих Бьол
„Ентусиаст“ публикува второ заглавие в новата поредица, посветена на майсторите на късия разказ

В края на месец февруари издателство „Ентусиаст“ стартира нова поредица – Избрани разкази. Целта на проекта е да представи по оригинален начин на младите читатели класиците в нова светлина, различна от скучните представи за авторите, добити от текстовете, залегнали в учебните програми. Поредицата стартира с творби от Антон Павлович Чехов, а в края на март в колекцията от класици - майстори на късия разказ влиза втори сборник с избрани творби от немския писател Хайнрих Бьол. Книгата съдържа 18 от най-известните разкази на световноизвестния автор.

През 1972 година, когато Шведската академия присъжда Нобеловата награда за литература на Хайнрих Бьол, това не предизвиква нито изненада, нито възражения. Започнал да пише и да публикува кратки разкази през 1947 г., Бьол вече си е създал име на най-значимия следвоенен немски белетрист. Книгите му се издават и четат с еднакъв интерес и симпатия както на Запад, така и на Изток. Той вече е станал онова, което малко негови съвременници успяват да станат по онова време – световен писател.

ИПОлогия на храненето - нов подход към диетите и "борбата" с килограмите

Постигането на стройна фигура и влизането във форма с първите дни от пролетта е още по-бързо, лесно и ефективно! В края на месец март и...

Творчеството на Бьол е силно повлияно от войната, което до голяма степен се дължи на участието му във Втората световна война. През 1973 г. той е призован във Вермахта, воюва във Франция, Румъния, Унгария и Съветския съюз. Ето защо в следвоенните години Бьол е ангажиран със спомени от войната и въздействието ѝ - материално и психологическо - върху живота на обикновените хора. Те са истинските герои в неговите романи и разкази. Антигероите му са фигурите, облечени във власт – правителството, крупният бизнес и Църквата, които той бичува с хумор и горчивина за техния конформизъм, малодушие, егоизъм и злоупотреби.

Като всеки голям писател, Бьол открива във всеки обикновен човешки живот достойна за художествено претворяване съдба.  Ето защо често той е определян като автор, поставящ в центъра на своето творчество „малкия очвек“, който се бори срещу несправедливостта и неволите на живота. „С известно пренебрежение често ме наричат писател на малките хора: неловко е, но ще призная, че винаги възприемам тази квалификация като ласкателство“ –  споделя Бьол – „Нашата задача е да напомняме, че човекът не съществува само за да бъде управляван и че разрухата в нашия свят е не само външна и не е толкова малка, та да бъде превъзмогната просто за няколко години“. И като всеки голям писател е убеден в способността на литературата и изкуството да променят света, да го изпълнят с повече човечност и мъдрост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com