Летен фестивал „Сцена на вековете”

17214
Летен фестивал „Сцена на вековете”

Летният фестивал „Сцена на вековете” е уникален музикален фестивал за опера и балет, който се провежда на открито, на хълма Царевец във Велико Търново. Фестивалът се организира по инициатива на академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет с любезното съдействие на Община Велико Търново.

Тази година зрителите ще могат да се насладят на постановките „Тоска" от Джакомо Пучини и „Бал с маски" от Джузепе Верди, както и на специална балетна програма „Под звездите на Царевец".

Програма на фестивала „Сцена на вековете” - 2013 г.:

19, петък 21 ч.

„ТОСКА"

Участват: Радостина Николаева, Костадин Андреев, Бисер Георгиев, Петър Бучков /Анджелоти/, Петър В. Петров, Николай Павлов, Антон Радев /Шароне/,

Ангел Христов /Тъмничар/, Антония Иванова

Диригент: Юрие Флореа, Режисьор: акад.Пламен Карталов

20, събота 21 ч.

„ТОСКА"

Участват: Йорданка Дерилова, Мартин Илиев, Нико Исаков, Ангел Христов /Анджелоти/, Петър В. Петров, Николай Павлов, Антон Радев /Шароне/,

Петър Бучков /Тъмничар/, Антония Иванова

Диригент: Юрие Флореа, Режисьор: акад.Пламен Карталов

22, понеделник 21 ч.

Балетна вечер

"Под звездите на Царевец"

23, вторник 21 ч.

Балетна вечер

"Под звездите на Царевец"

27, петък 21 ч.

„БАЛ С МАСКИ"

Участват: Костадин Андреев, Нико Исаков, Радостина Николаева, Румяна Петрова, Ирина Жекова, Антон Радев, Ангел Христов, Петър Бучков,

Мирослав Андреев, Слави Манов

Райна Кабаиванска с Оскар за опера

Райна Кабаиванска получи Оскар за кариера на международните награди за опера Оскар. За домакин на церемонията на 18 май тази година беш...

Диригент : Борис Спасов, Режисьор: акад. Пламен Карталов

28, събота 21 ч.

„БАЛ С МАСКИ"

Участват: Даниел Дамянов, Бисер Георгиев, Димитринка Райчева, Румяна Петрова, Ирина Жекова, Антон Радев, Ангел Христов, Петър Бучков,

Мирослав Андреев, Слави Манов

Опера за деца на открито в Западен парк

Адаптираната опера за деца „Бастиен и Бастиена“ от Моцарт ще се представи в рамките на Фестивал за изкуство в публично прос...

Диригент : Борис Спасов, Режисьор: акад. Пламен Карталов

Малко предистория

Първият фестивал „Сцена на вековете” е проведен през 1985 г. по повод 800-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър срещу византийската власт и създаването на Второто българско царство (1185 - 1393 г.). Тогава за първи път на откритата сцена на Царевец се играе операта „Ивайло” от композитора Марин Големинов. Режисьор на постановката е Пламен Карталов. Неговите спектакли на открито през годините са новаторски за България. Верен на кредото си, че оперното изкуство не е само за избраници, професорът поставя „Ивайло” там, където се ражда важна част от българската история.

Невероятното преживяване, сравнимо от меломаните с празниците на най-голямата открита сцена в Европа - Арена ди Верона, се повтаря в старопрестолния град с второто издание на културния форум през 1987 г. под името „Сцена на вековете”. В неговия афиш са включени шест представления на операта „Цар Калоян” от композитора Панчо Владигеров, два оперни концерта и три представления на балета „Козият рог" от композитора Красимир Кюркчийски.

След 21-годишно прекъсване, единственото по рода си културно събитие в България е възстановено през 2008 г. по повод 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България. На 12 септември 2008 г. „Сцената на вековете” преживява своето възраждане с грандиозното произведение на операта „Турандот” от Пучини. За фестивала сред останките на двореца на Царевец е построена специална, висока над 6 метра сцена. Сценичното пространство е организирано в хармония с автентичната историческа среда, а над 1500 зрителски места са разположени около сцената и в подножието на Патриаршеската църква.

По повод 100-годишнината от рождението на големия български композитор Марин Големинов е представена видеопрожекция на фрагменти от неговата опера „Ивайло“, поставена 23 години по-рано за първи път там. Балет „Арабеск” изпълнява „Болеро” на Морис Равел. Фестивалът е закрит на 14 септември с балетния спектакъл на хореографа Лорка Масине „Зорба гъркът“ с участието на звездите на Националния балет Ясен Вълчанов, Диляна Никифорова, Сара-Нора Кръстева, Никола Хаджитанев, Кирил Иванов.

Софийската опера и балет подготвя и премиери за фестивала „Опера в парка”

Софийската опера и балет започва да подготвя премиерни постановки за фестивала на открито „Опера в парка”, заяви на прескон...

Над 6000 зрители, от които 2000 чужденци от Чехия, Гърция, Румъния, Полша, Италия и Англия, посещават спектаклите на „Сцена на вековете” през 2009 г. Четвъртото издание на културния форум се провежда от 7 до 16 август, като в афиша са включени три спектакъла на операта „Княз Игор” на А. П. Бородин и други представления.

В петото издание на „Сцена на вековете” от 30 юли до 8 август 2010 г. Софийската опера и балет представя спектакъла „Дон Карлос” от Джузепе Верди. В спектакъла участват едни от най-изявените български певци - Орлин Анастасов, Костадин Андреев, Венцеслав Анастасов, Бисер Георгиев, Мариана Цветкова, Радостина Николаева, Елена Чавдарова-Иса, Олга Михайлова-Динова и др. Балет „Арабеск” представя спектаклите „Лудо вино”, „Двойственост” и „Болеро” и нова балетна версия на знаменателното произведение на Карл Оpф „Кармина Бурана”.

За първи път в рамките „Сцена на вековете” през 2010 г. хълмът Царевец във Велико Търново се превръща и в арена за исторически възстановки от българското средновековие. По време на фестивала е осигурена възможност постановките на Царевец да бъдат посещавани от хора с увреждания. За тях Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” осигурява специализиран транспорт от входа на крепостта до подходите за зрителските места. За петото издание на „Сцена на вековете” е пусната онлайн продажба на билети за спектаклите, като 40% от продажбите са през Интернет. 10 000 зрители посещават спектаклите на Летния фестивал „Сцена на вековете” през същото лято. 4000 от тях са чужденци от Русия, Румъния, Великобритания, Испания, Германия, Италия, Франция и Япония.

През 2011 летният оперен фестивал се проведе от 29 юли до 7 август на откритата сцена на хълма Царевец във Велико Търново. В афиша на „Сцена на вековете” присъстват оперите „Атила” от Джузепе Верди и „Лакме” от Делиб, както и балетните спектакли „Дамата с камелиите” и „Зорба гъркът”.

През 2012 г. от 29 юли до 5 август старопрестолният град Велико Търново отново е домакин на фестивала „Сцена на вековете”. В програмата са включени оперите „Турандот” и „Риголето”, както и балетът „Дон Кихот”. Фестивалът е открит с постановка на „Турандот”, за втори път в рамките на фестивала. С нея през 2008 година Софийската трупа е на турне в Япония. „Турандот” се представя на Царевец с нова режисура на Пламен Карталов като пищен спектакъл, разположен на пет нива. В царския дворец на Асеневци е издигнат 30-метров дракон, а част от декорът пресъздава Великата китайска стена. В главните роли са сопраното Мариана Цветкова, Светозар Рангелов - бас и Костадин Андреев – тенор. Изпълнението на солистите, хора и балета заслужи аплодисментите на публиката, а на финала фойерверки осветяват историческия хълм. Невероятно преживяване, благодарение на режисурата на Карталов, чиято изобретателност преди години превърна пилоните пред НДК в корабостроителница на холандския град Саардам от 1698, за операта „Цар и дърводелец”. Посветена е на руския цар Петър Първи. След това режисьорът намира точното място в центъра на София – бившият Мавзолей, за следващите предизвикателства с фестивала „Опера на площада”, възхитил зрителите и чуждестранната преса. Премиерите на това историческо място се редят през годините: „Аида”-1997, „Цар Калоян”- 1998 и „Княз Игор”- 1999 г.

През 2012 г. музикалният празник във Велико Търново продължава с Вердиевата опера „Риголето”. В ролята на Риголето участват Венцеслав Анастасов и Бисер Георгиев. Баритонът Венцеслав Анастасов участва за трети път на „Сцена на вековете”. Роден в семейството на оперни певци, той е брат на прочутия бас Орлин Анастасов, солист на Миланската скала. Двамата си партнират в спектаклите на „Дон Карлос” и „Атила” на Великотърновския фестивал. Според Венцеслав Анастасов атмосферата на историческия хълм е специална и вдъхновява изпълнителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com