Промените в Закона за културното наследство са некомпетентни

21253
Промените в Закона за културното наследство са некомпетентни

"Политиката на управляващите води до лошо опазване на нашето археологическо наследство. Ако бъдат приети тези промени в Закона за културното наследство, археологията ще се маргинализира и ще излезе от науката", каза проф. Васил Николов, председател на Научния съвет на Института по археология към БАН и музей, предаде БГНЕС.

"Археологическата наука се изважда и срещу нея се насочват стрелите. Има активни действия срещу археологическата наука. Ние в последните 20 години сме помагали за изграждането на магистрали и винаги сме работили в срок. Имаше негласен период около 2 години, когато съвместно с агенция "Пътища", тогава сме правили проучванията навреме. Белокопитово –Макап -12 км отсечка на АМ "Хемус", още 2008 г. сме обяснили какъв е обектът. В момента екипите работят, друг пример е АМ "Струма" около Перник, актуализирани са сметките, но нищо не е направено.

Без магистрали няма културен туризъм

Аз лично се убедих, че без магистрали ние не можем да направим културния туризъм. Това каза професор Николай Овчаров, археолог, в интер...

Фрапиращ пример е около Капитан Андреево на АМ "Марица". Има и други примери, които показват, че теренните проучвания за застрашени от АПИ. Но искам да кажа, че винаги сме били коректни в изпълнението на проучванията си.. Така се стигна и промените в закона в началото на август, изключително неподходящо време, защото ние тогава сме на разкопки. След острата реакция на археолозите се направи среща, но се направиха козметични промени и основното остана в проектозакона. Дори МВР в становището си не е съгласно с тези промени, посочи проф. Васил Николов. Предвиден е един текст по повод магистралите и настъпи промяна на текста, че в краен случай ще има сондажи, а само на база на геофизични методи. Това крие огромна опасност да се унищожат ценни археологически обект, защото този метод не е достатъчно точен за проучването", уточни професорът.

"Най -сериозният проблем в проектозакона е археологическите разкопки да бъдат подлагани на търг", каза от своя страна доц. Людмил Вагалински, директор на Института по археология към БАН с музей.

"Агенцията за обществените поръчки дава уклончив отговор, когато сме отправяли запитвания. Новото правителство след 2009 г. е създало ценоразпис, който беше публикуван през март т.г. Да имало прозрачност, но това изпълнителната власт раздава като мантра. Стигна се до този законопроект, за който никой не е съветвал с нас – обществени поръчки и ценоразпис за археологически разкопки. Това е противозаконно, защото археологията е наука и не подлежи на обществени поръчки. Ние трябваше да доказваме на министъра на образованието Сергей Игнатов и тогавашния зам. министър на МК Тодор Чобанов, че археологията е наука, което абсурд. Още 1993 г. нашият парламент е ратифицирал европейски документ, че археологията е науката и дори там има текст, който се противопоставя на инвеститорите, които бързат и мачкат археологията. Това е решение на ЕК", припомни доц. Вагалински.

Редактор: Петър Проданов

Съкровище изскочи от автомагистрала "Струма"

Истинско съкровище изскочи от автомагистрала "Струма". Златни нагръдници на воини, златни обеци и фиби, красоти от сребро и кехлибар ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com