Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН добави армията на Израел в "черния списък" за престъпления срещу деца

08 юни 2024, 12:48 часа • 5097 прочитания

Следващата седмица генералният секретар на ООН ще заяви пред Съвета за сигурност, че и Израел, и „Хамас“ нарушават правата на децата и ги излагат на опасност във военния конфликт, предава Асошиейтед прес.

Генералният секретар ежегодно изготвя глобален списък на държавите и армиите, които застрашават децата и ги заплашват. Страните в списъка варират от Армията за независимост на Качин в Мианма до – миналата година – Русия заради войната ѝ с Украйна.

Сега към тях ще се присъедини и Израел.

Антониу Гутериш изпраща списъка на Съвета за сигурност, който след това може да реши дали да предприеме действия. САЩ са един от петте постоянни членове на Съвета с право на вето и не са склонни да предприемат действия срещу Израел, техен дългогодишен съюзник.

ОЩЕ: Цивилни жертви след израелски удар по училище на ООН: Цел са били терористи от "Хамас"?

Друг постоянен член е Русия и когато миналата година ООН включи руските сили в черния си списък за убийства на момчета и момичета и нападения над училища и болници в Украйна, съветът не предприе никакви действия.

Включването на Израел този месец вероятно само ще постави в центъра на вниманието на световната общественост поведението на страната по време на войната в Газа и ще увеличи и без това високото напрежение в отношенията ѝ със световния орган.

Снимка: Getty Images

В предговора на миналогодишния доклад на ООН се казва, че той изброява страните, участващи в „убийства и осакатяване на деца, изнасилвания и други форми на сексуално насилие, извършвани срещу деца, нападения срещу училища, болници и защитени лица“.

Ръководителят на кабинета на Гутериш се е обадил на посланика на Израел в ООН Гилад Ердан в петък, за да го информира, че Израел ще бъде включен в доклада, когато бъде изпратен на Съвета следващата седмица, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик пред репортери в петък.

Войнствените групировки „Хамас“ и „Палестински ислямски джихад“ също ще бъдат включени в списъка.

ОЩЕ: Израелската армия отцепи напълно южната част на Ивицата Газа (СНИМКИ)

Израел реагира с възмущение, като изпрати на новинарските организации видеозапис, на който Ердан говори гневно на ръководителя на кабинета на Гутериш – за когото се предполага, че е бил от другата страна на телефонното обаждане – и го публикува в социалната мрежа X.

„Хамас“ ще продължи още повече да използва училища и болници, защото това срамно решение на генералния секретар само ще даде на „Хамас“ надежда да оцелее, да удължи войната и да удължи страданията“, пише Ердоган в изявление.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес