Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Бъдете смели да мечтаете и да се борите": Магдалена от Казанлък, която представя България пред света (СНИМКИ)

08 юни 2024, 14:30 часа • 8148 прочитания

Десетокласничката Магдалена Петкова от Казанлък е една от седемте ученици в цялата страна, които ще представят България на международната програма ASSIST (American Secondary Schools for International Students and Teachers), която се представя в България от Българската асоциация по четене (БАЧ).

В града на розите нейното име се споменава с успехите й в състезанията и олимпиадите по география, които я класираха на национален кръг в София. На XIX-ия Национален географски фестивал в Бургас спечели и медал, като освен това получи възможност за участие в подбор за Европейската олимпиада по география в Белград.

"ASSIST е международна организация в Съединените щати, активна в над 20 държави. Нейната цел е да даде възможност на ученици от всички краища на света да опознаят както американската, така и интернационалната култура, образование, начин на преподаване и обучение, и да даде шанс на учениците за развитие в различните сфери на науката и спорта. Реших да кандидатствам, за да сравня знанията и уменията си със световното ниво, да се запозная с американския начин на живот, и за да представя както себе си, така и България по най-добрия начин", разказва Магдалена в интервю пред Actualno.com. След като е била приета тя започва усилена подготовка, свързана с 9-месечния й престой в Америка, който предстои идната 2024/2025 учебна година.

В САЩ Магдалена ще изучава математика и география в 11 клас в Rabun Gap-Nacoochee school в щата Джорджия, като тя е единствената ученичка от седемте в цялата страна, която не е от столицата.

"От всички кандидати, тази година от България сме приети 7 души, като 6 от тях са възпитаници на софийски гимназии, а аз ще бъда първата ученичка, която ще представи Казанлък в тази международна организация. Пряка комуникация помежду си нямаме, но с помощта на организаторите сме наясно с всичко което се случва или предстои. Тази програма се отличава от останалите възможности за образование в чужбина, поради това, че в нея участват непълнолетни ученици, също че много американски граждани даряват средства, които са определящи всяка година колко от кандидатите ще получат стипендии", разказа още Магдалена.

Още: Наши ученици с пълен комплект медали от олимпиада по химия в Китай

Тя е една от най-успешните ученици на казанлъшката ППМГ "Никола Обрешков", а благодарение на своите знания, стремеж към усъвършенстване и изключителна упоритост през тази учебна 2023/2024 постигна много успехи в образователната сфера, разказа в интервю пред Actualno.com учителят на Магдалена по география Руслан Милев. Той и екипа на математическата гимназия в Казанлък ще я очакват с нетърпение в 12 клас, когато се очаква Магдалена да се завърне от Щатите.

Каква е подготовката?

През нелек процес по кандидатстване преминава младата казанлъшка гордост, докато стигне до пълната стипендия в ASSIST. Освен през онлайн въпросниците, Магдалена преминава последователно през изпити по английски, писане на есета и интервю на живо в американския отдел на Столичната библиотека пред екип от представители на организацията.

"Месец по-късно обявиха, че съм одобрена за получаване на пълна стипендия. Започна процеса по търсене на най-доброто училище за мен на база интереси, профили и предпочитания, и така април месец разбрах, че съм приета в частното училище Rabun Gap-Nacoochee school в щата Джорджия. Сега подготовката продължава с интервюта за виза и си приготвянето ми за ориентацията в Женева, Швейцария, която ще се състои непосредствено преди заминаването за САЩ", каза още Магдалена пред Actualno.com.

Още: Магичен и пъстър финал на 121-ия Празник на розата в Казанлък (СНИМКИ)

Стипендията, която ще получи по програмата, ще покрие всички самолетни разходи, както и пълния престой в Швейцария и в Америка за цялата учебна година. Магдалена ще отлети на 18 август, а учебната година стартира на 21 август.

"Обичам приключенията и предизвикателствата - точно заради това вниманието ми все повече се насочва към географията като наука. Смятам, че имам възможност за развитие както в областта на географията, така и в областта на математиката", казва Маги. Тя обича пътешествията и науката еднакво силно, а хобитата й включват още художествена гимнастика, четене, разработване на проекти и споделяне на любимите мигове с близките хора. Тя благодари на всички, които я подкрепят по пътя й.

"Подканвам всички да бъдат достатъчно смели да мечтаят, да се борят и да постигат целите си! Не се страхувайте от провала и разочарованието, защото това е най-добрият начин да се преборите със самите себе си и да израстнете като хора! Бъдете добри, помагайте и вярвайте в чудеса", споделя още Магдалена Петкова в интервюто си пред Actualno.com.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес