Силен старт за първото представяне на "Пръстенът на нибелунга"

7803
Силен старт за първото представяне на "Пръстенът на нибелунга"

С мощен старт започна първото представяне за България и Балканския полуостров на тетралогията "Пръстенът на нибелунга" от Рихард Вагнер. Най-големият проект на режисьора Пламен Карталов превърна Софийската опера и балет в магнит за журналистите от най-известните европейски музикални медии и многобройна публика от цял свят, която идва в София с голям интерес, за да види един нов Вагнер.

Всички, които не пропускат нито един "Пръстен" в живота си, бяха дошли в съботната вечер. Сред тях имаше и заклети вагнерианци. Преди спектакъла се чуваха "търси се", "имате ли повече билети", но местата бяха абсолютно продадени. В традицията на тържествата в Байрот, публиката у нас видя нещо невиждано досега. Преди спектакъла, на специално издигнат балкон, малък оркестър от инструменталисти с вагнерови туби и тромбони изпълняваше най-популярните теми от „Рейнско злато”, първата опера от тетралогия. Това даде огромно емоционално настроение и подкана публиката да заема местата си.

Софийската опера и балет подготвя и премиери за фестивала „Опера в парка”

Софийската опера и балет започва да подготвя премиерни постановки за фестивала на открито „Опера в парка”, заяви на прескон...

Върху зеления килим, постлан пред централния вход на Операта, две огромни и високи факли, изпълваха атмосферата с още по-голяма тържественост. Нашата публика заслужено се превърна в международна, защото освен българска се чуваше английска, немска, руска, френска, японска и китайска реч. Сред публиката имаше и вагнерианци от Израел.

Още с началните акорди на пролога на тетралогията "Рейнско злато" дъхът на зрителите беше прикован с първите звуци на реката Рейн, привличаща ни към тайната си и магичното злато пазено дълбоко във водите й. Певици-акробатки вихрено влязоха в състезанието на първия български "Пръстен". Той е изкован от неукротимата фантазия на режисурата на Пламен Карталов и майсторски ръководения от него тим от над 200 души артисти-виртуози, феноменален оркестър, асистенти и техническа "бойна" команда от нибелунги за промените на обстановките пред очите на зрителите.

Николай Петров - Вотан, Бисер Георгиев -Алберих, Пламен Папзиков - Миме, Румяна Петрова - Фрика, Силвана Пръвчева - Фрайа, Светозар Рангелов- Донер, Петър Бучков и Стефан Владимиров - великаните, Даниел Дамянов - Фро, Ирина Жекова, Димитринка Райчева и Силвия Тенева - трите рейнски дъщери и Ерда - Благовеста Меки, бяха героите на вечерта. За пленяващата обстановка на сценичните картини голяма е заслугата на художника - мултимедиен дизайнер Георги Христов, който с Вера Петрова , режисьор на ефектите ни пренасяха естествено и въздействащо във визията на действието и сценичната игра. Костюмите и декора са на Николай Панайотов. Оркестърът с най-новите си специално закупени инструменти отнасяше публиката в космическата галактика на вагнеровата звукова мощ под майсторската диригентска палка на Ерих Вехтер.

Публиката показа не само издръжливост, но и компетентност на истински традиционни вагнерови ценители като не искаше да си тръгва след края на 155 минутния спектакъл, който се играе без пауза. Аплодисментите повече от 20 минути обсипваха сцената с благодарността на всички от залата за поредната голяма вечер на европейското ниво на Софийската опера, даваща и на публиката си самочуствието да се чуства горда с един свят на Космосът, наречен Вагнер и ние българите, с полет в него.

Операта отправи "Зов за помощ" заради "Атака"

Снимка: Sanctorlegum.com Заради продължаващото всеки ден в последната седмица барикадиране на отсечката между бул. "Дондуков" и ул. "М...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com