Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хамас" няма да изчезне с бомби и ракети: Проф. Владимир Чуков посочи пътя към мир (ВИДЕО)

13 май 2024, 19:30 часа • 13938 прочитания

Създаването на палестинска държава е в основата на бъдещ мир в Близкия изток, но самите палестинци нямат свой единен глас. Това смята арабистът проф. Владимир Чуков, който в Студио Actualno коментира възможните изходи от войната между Израел и "Хамас" в Ивицата Газа.

Още: Няколко страни от ЕС обмислят да признаят палестинска държава на 21 май

Може ли да има истинско примирие?

"Ако погледнем историята на конфликтите между "Хамас" и Израел, те са на 2-3 години, като има много кратки стълкновения. Сега навлизаме в осмия месец, което е без прецедент. Държавата Израел, в лицето на правителството на Бенямин Нетаняху, си е поставила за цел да ликвидира „Хамас“, да сложи край на порочната верига от примирия и стълкновения", каза проф. Чуков.

Още: "Той няма да спре геноцида": Призив за арест на Нетаняху от Международния наказателен съд в Хага

Според него най-важният въпрос е създаването на палестинска държава - европейска формула, лансирана през 1982 г. от вече покойния френски президент Франсоа Митеран. "Това е възможното, това е реалното, за да се подредят пластовете в този регион, за да има траен и справедлив мир", смята арабистът. "На палестинската вътрешна политическа арена също има разногласия – между „Хамас“ (в Ивицата Газа) и Палестинската автономия (Западен бряг). Те се обвиняват дори в предателство. Тези субекти трябва да си подредят къщата, че да има единен палестински глас".

Снимка: Ивицата Газа, Getty Images

Още: "Хамас": Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Големият проблем

"Проблемът е, че в Близкия изток имате много сериозни специфики. Имате Йерусалим – родното място на всички небесни религии. След Френската революция в Европа имате ясно отстъпление на църквата на светската държава. В Близкия изток, за съжаление, това не е така", посочи проф. Чуков.

Гледайте в интервюто: как "Хамас" могат да бъдат накарани да променят мисленето си и защо екстремистите не може да се унищожат "с бомби, ракети и танкове"; колко са бойците на "Хамас" и колко са общо всичките им членове; кой ще управлява Газа след войната; къде са в голямата картина Украйна и Китай?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес