София - сцена за дизайн

11405
София - сцена за дизайн
От 1 до 8 юни Sofia Design Week 2012 ще представи проекти на дизайнери от цял свят

Sofia Design Week 2012 ще превърне столицата в международна сцена за дизайн. 50 изложби ще покажат проекти на дизайнери от цял свят, работещи в различни направления.Четвъртото издание на фестивала е организирано от ЕДНО и фондация "Америка за България" и ще се проведе от 1 до 8 юни. Темата за 2012 г. е "В контекст". Програмата ще се разгърне в над 100 събития - конкурси, изложби, работилини, лекции, прожекции и професионален форум. Тази година българското участие е повече от впечатляващо. В общо 41 изложби ще бъдат представени както млади дизайнери, така и вече утвърдени имена.

Валентин Водев ще представи изложба на прототипи на велосипеди. Те са дело на 5 български дизайнери, които ще покажат как протича целия процес покрай създаването им. Проекти в областта на графичния дизайн, илюстрациите, плаката и типографията ще покаже в самостоятелна изложба дизайнерът и илюстратор Ивайло Недков.

Изложбата "Когато порасна" е част от детската програма на фестивала. За да я реализират, 14 български дизайнери се връщат обратно в детството си и пресъздават професиите, за които са мечтали като малки.

Изложбата "Рамката" ще се опита да провокира едни от най-добрите български стрийт артисти да развихвят въображението си. В продължение на една седмица те ще преобразяват главната изложбена зала в сградата на СБХ на ул. Шипка 6.

Адриана Димитрова ще представи един много интересен проект, който се състои от две части. Първата съдържа фотографии на обекти, създадени в миналото, но все още част от интериора на културни институции, университети, частни домове или улици. Втората част на изложбата представя същите тези обекти, но интерпретирани през погледа на дизайнера.

Sofia Design Week ще представи и 14 чуждестранни изложби от различни точки на света като Полша, Великобритания, Испания, Финландия, Македония и други. Акцент е  изложбата на Лана Кавар и Нарциса Вукойевич, която носи името "Judge A Book by Its Cover". Двете хърватски графични дизайнерки ще представят селекция на 500 корици на книги от бивша Югославия.

Миналата година Sofia Design Week събра над 50 000 посетители и беше поканен да представи страната ни на два международни форума: Vienna Design Week 2011, Австрия, и Design Week Holon 2012, Израел.  И тази година достъпът до всички изложби по време на фестивала ще бъде свободен, така че - заповядайте.

Редактор: Боряна Кръстева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com