„УниАрт“ представя европейска живопис от XVII век до наши дни

23602
„УниАрт“ представя европейска живопис от XVII век до наши дни

На 19 май 2012 г. от 16.00 часа Нов български университет ще открие уникална по рода си университетска галерия, представяща множество значими творби на чуждестранни и български автори от XVII век до наши дни.

Галерия УниАрт представя три колекции, различни по характер, но интегрирани във внушителното архитектурно пространство, специално изградено за нея.

"Майстори на българската живопис" за 3 март в Брюксел

От 20 февруари до 9 март т. г. Европейската комисия е домакин на изложбата "Майстори на българската живопис", съобщиха от МК. Изложбат...

В по-голямата си част експонатите от колекцията са дарени или предоставени за експониране на НБУ от семейството на Божидар Данев – изпълнителен председател на БСК. „Силно съм убеден, че в класиката има неоткрити дълбочини, прикрита символика, стъпистващо благородство и аристократизъм, а в споделянето има сладка тревога, дълбока тръпка и вътрешна радост“, споделя Божидар Данев по повод откриването на галерията.

Ядрото на постоянната експозиция съставят картините от европейски художници. По-голямата част от тях са дело на холандски и фламандски автори от ХVI до XVIII век.

Скулптурната колекция включва творби на съвременни български скулптори, сред които Вежди Рашидов, Павел Койчев, Стефан Лютаков, Крум Дамянов и др.

Маслени картини (собстнвеност на учебното заведение) на Иван Кирков от късния му период и съвременна българска пластика допълват новото галерийно пространство.

Панагюрското съкровище се завръща след 63-годишно отсъствие

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща в родния си град след 63 години. Планираме новата зала трезор, в която ще бъде р...

Галерията е построена през 2011-2012 г. по проект на архитект Зарко Узунов и ще предостави възможност на посетителите на НБУ да оценят значими произведения на изкуството в автентична среда, придавайки й както естетическа, така и академична стойност.

УниАрт ще бъде част от програмата на Нощ на музеите и галериите, организирана от МОМН, която тази година ще се състои на дата на откриването – 19-и май. В този ден посетителите на НБУ ще имат възможността да се наслаждават на експонатите до полунощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com