Ето защо баба ми никога не хвърляше картофените обелки

5170
Ето защо баба ми никога не хвърляше картофените обелки
Снимка: iStock/Guliver

Картофите са една от доста често присъстващите храни в нашето меню. Редица традиционни ястия включват картофи, а и са доста отглеждани на територията на страната. Съвсем импулсивно и без да се замислим обаче всеки път ние изхвърляме картофените обелки, като смятаме, че не могат да ни бъдат полезни с нищо. Това обаче съвсем не е така. 

В обелките се съдържат голямо количество фибри, минерали и витамини. Такива са например важни храносмилателни ензими, витамини от В група, вещества с противоалергични ефекти и др. 

Картофените обелки могат да се добавят в някои ястия и да се консумират, но има и други алтернативни употреби на обелките от картофи, които ще ви представим в следващите редове. Със сигурност ще се замислите следващият път преди да изхвърлите остатъците от картофите!

Употреба на обелките от картофи

При рани и изгаряния

Както вече споменахме, картофените обелки съдържат много полезни вещества, а някои от тях имат облекчаващи ефекти, които спомагат за премахване на паренето, подуването и зачервяването при слънчеви и други изгаряния. Картофените обелки имат и антибактериален и хидратиращ ефект. Просто трябва да поставите няколко обелки върху засегнатото място и да повторите няколко пъти.

Полезни ли са пресните картофи за вас?

Ползи за цветята ви

Картофените обелки могат да се използват успешно като добавка към компоста за обогатяването на почвата с полезни вещества. Други известни съставки, от които може да се направи компост за градината, са утайката от кафе, остатъци и обелки от различни плодове и зеленчуци, листа и др.

За чисти съдове

Обелките от картофи могат да са полезни и за почистването на загорелите дъна на чугунените ви съдове. Знаем, че за премахването на загорялото от един съд е нужно доста време и усилия - накисване, търкане и повтаряне на процедурата неколкократно. Но картофените обелки спомагат за по-бързото разграждане на мазнините и по-бързото почистване на съдовете. Натрийте съда с обелка от картоф и изчакайте нишестето от нея да подейства за около 20-тина минути. След това измийте както обикновено с почистващ препарат за съдове.

За чиста и красива кожа

Картофените обелки могат да участват и в разкрасителната ни рутина. Техните полезни вещества имат благоприятен ефект при състояния и кожни проблеми като акне, прекалено омазняване на кожата, против пигментни петна и тъмни кръгове под очите и др. Как да приложите? Изцедете останалия сок от картофените обелки или използвайте такъв от цели картофи. Прецедете го и използвайте тампон за нанасянето му върху кожата. Оставете за 20 минути, след което измийте лицето си с топла вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Щипка на прозореца? 7 лайфхака, за които може би не знаете

Как да боядисаме яйца за Великден без химия: Начините, за които никога не сте чували

Как да боядисаме яйца за Великден без химия: Начините, за които никога не сте чували

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно