Грешки, които съсипват чая

7709
Грешки, които съсипват чая
Снимка: iStock/Guliver

Чаят заема специално място в диетата на голяма част от хората. Но дългогодишното му място в човешката история се дължи на неговите невероятни ползи за здравето.

Десетки проучвания са установили, че напитката оказва безброй благоприятни ефекти върху здравословното ни състояние, включително и за профилактика на много заболявания като рак, диабет, артрит, сърдечно-съдови заболявания, инсулт и затлъстяване .

Но често при приготвянето на чай допускаме някои груби грешки, които ни лишават от полезните му свойства.

Ето къде грешим най-често.

1. Използването на твърде гореща вода

Високата температура на водата е причината чаят да придобие горчив вкус. Проучванията показват, че горещата вода може да унищожи деликатните, но полезни за здравето съединения като катехини. Образуването на малки мехурчета по нейната повърхност е индикатор, че тя е достигнала идеалната температура за приготвяне на чай.

Важно е да отбележим, че всеки чай се приготвя при различна температура. Например, зеленият чай трябва да се кисне във вода с температура между 180 и 185 градуса по Фаренхайт, докато водата за черен чай трябва да достигне до 206 градуса.

3 ПРИЧИНИ ДА НЕ ПИЕТЕ ЧАЙ СЪС ЗАХАР

2. Продължително запарване или варене

Продължителността на запарване или варене също оказва влияние върху качеството на чая. Белият чай се запарва между една и три минути, зеленият - три минути, а черният - от три до пет минути. Ако киснете чая по-продължително, той ще стане прекалено горчив заради високото съдържание на танини в него.

3. Недостатъчно запарване

Ако не запарвате чая достатъчно, ще се лишите не само от вкуса и аромата му, но и от неговите полезни свойства.

Първоначално се отделят химикалите, които допринасят за аромата и вкуса на топлата напитка. След това се освобождават полезните микроелементи - флаванолите и полифенолите, както и кофеинът. Накрая се извличат по-тежките микроелементи и горчивите танини.

4. Повторно запарване на чая

Не използвайте торбичките чай или билковата маса за приготвяне на горещата напитка повече от веднъж. Ако го направите, имайте предвид, че ще извлечете повече кофеин.

5. Използване на чешмяна вода

Ако искате да сте здрави, пийте този ЧАЙ ежедневно

Въпреки че най-често се използва като подправка за готвене, куркумата може да се консумира и като чай, който се приготвя чрез накисване...

Водата от чешмата се дезинфекцира с хлор и може да съдържа утайка, флуорид и други минерали - съединения, които могат да допринесат за неприятния вкуса на чая.

Ако все пак не разполагате с филтрирана вода и се налага да използвате такава от чешмата, важно е тя да бъде студена и в никакъв случай гореща. Вярно е, че използването на гореща вода гарантира по-бързо кипване, но тя съдържа допълнителни примеси от бойлера на вашия дом.

6. Добавянето на твърде много съставки

Млякото, медът и кристализираната захар също оказват влияние върху аромата на чая. И не само това - те го правят много по-калоричен.

Ако трябва да използвате добавки, изберете по-здравословни варианти като нискокалорично мляко и малки количества естествени подсладители (най-добре мед).

Какво се случва с тялото ни, ако всеки ден пием чай

Чаят може да направи чудеса със здравето ни, но само когато се приготвя и пие правилно. Все пак консумацията му се свързва и с някои н...

7. Избор на грешен размер на чаша

Чаят не трябва да се поднася в чаша за кафе. Тя е по-малка и по-плитка от стандартната чаена чаша и в нея течността не изстива равномерно. Първо се охлажда в най-горната си част.

За да извлечете всички ползи от чая е необходимо да го консумирате топъл и за целта задължително трябва да го поднесете в дълбока чаша за чай.

8. Не използвате чайник

Ако желаете вашият чай да съхрани не само температурата, но и аромата и вкуса си няколко часа, след като го приготвите, задължително използвайте чайник. Чаят изстива бързо, ако е в тенджера, независимо дали ще използвате нейния капак или не.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com