Как да определите дали водите заседнал начин на живот?

2673
Как да определите дали водите заседнал начин на живот?
Снимка: iStock/Guliver

Заседналостта е здравословен проблем, който провокира сериозни заболявания като диабет, затлъстяване, високо кръвно, даже инфаркт. Такова състояние е нужно да се избягва, за да имате по-добро и здравословно качество на живот. Но знаете ли как да разпознаете „заседналия“ човек?

Ето какво обяснява д-р Тиаго Нашименту да Силва Сезар. 

По кои признаци да установим заседналия начин на живот?

Липса на физически натоварвания

Смята се, че хората, които практикуват седмично по-малко от 2 часа и половина физически упражнения, имат заседнал начин на живот. Друг критерий е извървяването на по-малко от 10 000 крачки дневно.

Постоянна умора

„Заседналите“ хора се уморяват по-лесно в сравнение с останалата част от населението, защото с метаболизмът им отслабва поради дефицита на физически занимания. Така тялото се изморява по-бързо от извършване на ежедневни дейности. При това, липсата на упражнения възпрепятства производството и освобождаването на ендорфини, допамин и серотонин - естествените хормони, които засилват чувството за удоволствие и бодрост, като намаляват и умората.

5 признака, че водите заседнал начин на живот

Намалена мускулна сила

Заседналият човек има по-малко мускулна сила, понеже мускулите му не биват стимулирани чрез физически упражнения. Обичайните ежедневни дейности не са достатъчни, за да работи цялата мускулатура, която отслабва с времето. Възрастните хора, които се отдават на заседнал начин на живот, страдат още повече от липсата на упражнения - защото естественото стареене на тялото намалява чистата мускулна маса, увеличавайки рисковете от падане и наранявания.

Болка в ставите

Наддаването на тегло, съчетано с липсата на упражнения, претоварва ставите и костите и причинява болка. Особено това важи за коленете и глезените, които са по-натоварени структури. Липсата на физически упражнения отслабва мускулите и ставите; тяхната плътност и устойчивост се нарушават, което води до силна болка.

Натрупване на мазнини по корема

Най-често срещаната характеристика за тази група хора е по-голямото натрупване на коремна мазнина, тъй като калориите, консумирани с храната, не се изразходват.

10 признака, че водите заседнал начин на живот

Лошо качество на съня

„Заседналите“ хора са склонни да спят по-малко, защото имат лошо качество на съня поради липса на физически упражнения. Това намалява производството на невротрансмитери в мозъка като мелатонин, норадреналин, серотонин и допамин, които регулират съня. Това означава, че дори ако заседналият човек се изморява през целия ден, сънят му не е спокоен и той е предварително уморен и на другия ден. Друго отрицателно последствие е, че липсата на упражнения прави дихателните мускули по-слаби, влошава дишането и дори причинява сънна апнея, което пречи на качеството на нощната почивка.

Стрес

Признак на заседналия начин на живот е перманентният стрес. Въпреки че е нормално да изпитвате различни стресове в ежедневието, редовният стрес може да е признак на хормонален дисбаланс, причинен от липсата на регулярни физически упражнения.

Задух

Заради практикуване на по-малко физически упражнения дейността на белите дробове намалява и човек не е в състояние да извършва много дейности, например, изкачване на стъпала или продължително ходене. В някои случаи простият акт на клякане и изправяне може да се окаже почти невъзможен.

Как да избегнем заседналия начин на живот?

В допълнение към поддържането на редовна практика на физически дейности е от съществено значение да се грижите за хранителното си меню. Яжте натурални, нискокалорични храни, за да отслабнете. Телесното наднормено тегло може да затрудни практикуването на редовни физически дейности.

Може също така да се раздвижвате с нещо, което харесвате. Например, танци или йога - това обикновено се приема по-добре от хора, които не са свикнали да практикуват досадно повтарящите се физически упражнения.

Внимание! Статията има само информативно значение и не представлява медицински указания. Обръщайте се винаги към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Никога не правете това: Типични грешки, които много хора правят при сервиране на ястия

Прости правила за избор на правилната възглавница за сън

Средиземноморски изкушения: Италианският чар на San Remo Mediterranean Cuisine

Има ли отровни паяци в България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com