10 признака, че водите заседнал начин на живот

8510
10 признака, че водите заседнал начин на живот
Снимка: iStock

Проучване, публикувано в JAMA през 2018 г., показва, че един на всеки 4 американци прекарва седнал над 8 часа на ден. И това е преди Ковид пандемията.

Всички знаем колко е вреден заседналият начин на живот, но улисани в ангажиментите си, не усещаме, че и ние започваме да водим такъв. Ето кои 10 признака ще ви помогнат да си отговорите на въпроса:

Водите ли заседнал начин на живот?

1. Постоянна умора

Колкото по-малко се движите, толкова по-малко енергия имате. Защо се получава така? Едно какво споделя Робърт Готлин, специалист по спортна медицина в болница “Ленъкс Хил”, Ню Йорк “Физическата активност води до:

- увеличава нивата на ендорфините “хормоните на щастието”;
- благоприятства сърдечното здраве;
- подобрява съня;
- засилва концентрацията.

2. Проблеми със съня

Струва ви се, че след като сте уморени през деня, ще спите “като къпани”. Но се случва точно обратното. Физическата активност помага да заспите по-бързо и благоприятства качеството на съня. Освен това, упражненията стабилизират настроението и помагат за по-добрата работа на мозъка. Всичко това е важно за пълноценния сън. Препоръчва се да спортувате поне 1-2 часа преди лягане. Специалистите споделят, че най-подходящите часове за спорт са между 14 и 18 часа, когато температурата на тялото е най-висока.  

10 храни за по-добър сън

3. Промени в теглото и метаболизма

Дори да се храните здравословно, ако не се движете, ще повишите теглото си. За да поддържате нормалното си тегло, трябва да изразходвате толкова калории колкото приемате. Съвсем естествено е, че ако изразходвате по-малко калории (дори да не приемате повече), ще натрупате мазнини.

4. Схванати стави

Ако усещате схванатост или болки в ставите, сигурно си мислите, че трябва да ги щадите. Точно обратното, редовните упражнения са най-добрият лек за тях. Ако нямате време да отидете във фитнес залата, правете следните леки упражнения: упражнения за гъвкавост (разтягане на горната и долната част на тялото), тай чи, разтягане на ръце и крака, упражнения за издръжливост (плуване, колоездене).

5. Проблеми с концентрацията

Ако често забравяте или не може да се концентрирате, увеличете физическото си натоварване. При хора, които се занимават със спорт (силови тренировки или аеробика) поне 3 часа седмично, рискът от развитие на деменция е 50% по-нисък.

6. Запек

Ако често страдате от запек, независимо от храната, която консумирате, замислете се какво е физическото ви натоварване. Често липсата на такова води да констипация. Свидетелство за това е запекът при хора, които дълго време са на легло в резултат от злополука или тежко заболяване.

7. Проблеми с психическото здраве

Заседналият начин на живот повишава нивата на тревожност, безпокойство, стрес и депресия.

Какви са ползите от бягането

8. Не може да се откажете от вредните навици

Прекалявате ли с цигари, алкохол или сладко? Често ли нарушавате обещанията си да спрете с вредните си навици? Ако отговорът е да, започнете да се движим и спортувате повече. Упражненията ще ви помогнат най-накрая да се откажете от вредните си навици. Спортът дори помага в лечението на пристрастеност към наркотици. 

9. Ходите прегърбени

Седенето на работното място води до неправилна стойка и гръбначни изкривявания. Редовната физическа активност ще ви помогне да подобрите стойката си и да я контролирате през цялото време.

10. Проблемна кожа

Обърнали ли сте внимание, че кожата ви не е така здрава както преди? Изглежда бледа, жълтеникава или съсухрена. Още една лампичка, че имате нужда от спорт. Упражненията са една от тайните на здравата и млада кожа. “Добрата циркулация на кръв и лимфа помага на кожата да изглежда млада и без бръчки” споделя дерматологът д-р Елан Марур.

Ако сте забелязали поне 3 от тези признаци, не отлагайте, а преосмислете графика си. Задължително включете физически упражнения в него. Дори и редовното ходене пеша помага.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...