Кой алкохол влияе най-зле на мозъка?

2576
Кой алкохол влияе най-зле на мозъка?
Снимка: iStock

Всички органи на човешкото тяло са изложени на отрицателното въздействие на алкохола, но най-много страда мозъкът. Алкохолът, който е част от всяка алкохолна напитка, влизайки в мозъка чрез кръвния поток, започва разрушителни процеси.

Човешкият мозък се състои от повече от милиард неврони, всеки от които създава десетки хиляди връзки в цялото тяло. Преди това учените смятаха, че основният етап от развитието на мозъка настъпва през първите няколко години от живота, но нови изследвания показват, че важни промени настъпват в мозъка, докато човек достигне двадесетгодишна възраст. Например, това са частите от мозъка, отговорни за вземането на решения и контролирането на емоциите.

Всъщност много прояви на израстването, като промени в настроението, може да се дължат на продължаващото развитие на мозъка. Така че прекомерните количества алкохол могат да увредят и дори да унищожат невроните, засягайки развитието на все още формиращите се части от мозъка на юношата.

Вредно ли е добавянето на алкохол в продуктите за коса?

Нашите мозъци са защитени от кръвно-мозъчната бариера, която предотвратява или забавя навлизането на някои вредни вещества от кръвта в централната нервна система. Алкохолът обаче е в състояние да преодолее тази бариера и да навлезе в мозъка. Тъй като различните части на мозъка реагират различно на алкохола, тийнейджърите могат да действат прибързано под неговото влияние. Например алкохолното опиянение често ги кара да вземат грешни решения. Префронталната кора на мозъка на тийнейджърите е все още в начален стадий, така че твърде много алкохол може да наруши способността за логично мислене и оправдаване на действията. Вместо това тийнейджърите често правят неща, просто защото могат да бъдат забавни, и не изпитват угризения за това, независимо от очакваните последствия. Често поемат рискове там, където не биха го направили в трезво състояние. Например шофиране в нетрезво състояние или незащитен секс.

Прекомерната консумация на алкохол намалява двигателната функция и скоростта на реакцията. Например, пиян човек често има сериозни проблеми да върви по права линия и дори да стои на едно място. Алкохолът силно натоварва активиращата система, в резултат на което пиян човек, грубо казано, се изключва.

Защо алкохолът е по-опасен през зимата?

Ефектът на алкохола върху различни части на мозъка

- Продълговатият мозък: Отговаря за сърдечната дейност, дишането и други жизненоважни функции. При прекомерна консумация алкохолът може да забави или наруши синхрона на основните функции, застрашавайки живота на човека.

- Хипокампус: Този регион е отговорен за съхраняването на спомени и продължава да се развива в зряла възраст. Дори малка доза алкохол може да бъде достатъчна за тийнейджъра да забрави всичко, което се е случило или научило в процеса на пиене.

- Вентрален стриатум и префронтален кортекс: Тези два региона са във връзка един с друг, отговорни за системата за възнаграждение и регулирането на импулсивното поведение. Пиенето на алкохол може да наруши връзките и да повлияе на формирането на все още развиващ се мозък. Ето защо тийнейджърите в нетрезво състояние често правят неща, които не биха направили в нормално състояние.

Учени: Хората, които редовно пият алкохол, задължително трябва да ядат този зеленчук

Фронтален лоб: Отговаря за преценката, поведението и емоциите. Пиенето на алкохол може значително да повлияе на емоционалното състояние, стимулирайки човек да плаче, да се бие.

Кой алкохол влияе най-зле на мозъка?

Рисковете, свързани с консумацията на алкохол, са известни отдавна: изследвания показват, че няма количество алкохол, вино или бира, което да е безопасно за нашето здраве. Установено е, че алкохолът е основен рисков фактор за заболявания и преждевременна смърт при мъже и жени на възраст от 15 до 49 години.

Все още не може да се каже със сигурност дали има връзка между „безопасно количество“ на алкохол и работата на мозъка. Но от десетилетия е известно, че прекомерната консумация на алкохол е вредна за мозъка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Витамини и минерали за коса, предозирането на които ще доведе до плешивост

9 подсказки от Вселената, че вървите в погрешна посока

Акцентите в програмата на STAR Channel през април

Пес патрул: Най-популярният полицай в Китай е корги (ВИДЕА)

Доверете се на интуицията си: 10 признака, че сте безсрамно използвани

Защо някога трепетликата е била смятана за прокълнато дърво - ще се учудите

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com