Лечебни билки, които трябва да събираме от юни до август 2023 г.

16272
Лечебни билки, които трябва да събираме от юни до август 2023 г.
Снимка: iStock

Лятото е в разгара си и е време да събираме лечебни билки. През 2023 г. всеки ще може да се запаси с ароматни билки, които ще помогнат за укрепване на имунитета, облекчаване на тревожност и депресия.

Събирането на летни дарове на природата е вълнуващо занимание, което включва не само събиране на лечебни растения, но и бране на гъби, както и на горски плодове. Експертите предлагат да се запознаете с основните растения, които се събират през лятото и да се варят за ежедневна употреба.

Юни

Началото на лятото е време за събиране на следните растения: риган, жълт кантарион, бял рожков, алое, зеленика, бреза, липа

Юли

В средата на лятото се берат следните билки: метличина, лайка, невен , коприва, малина (листа и пресни издънки), ягоди, тинтява, живовляк, мента, бял равнец, сладка детелина, хвощ, мащерка, пелин, цикория, безсмъртниче, лимонова котешка билка, градинска майорана.

Това са чудодейните билки, които всеки трябва да отглежда в дома си

Август

Краят на лятото е време за събиране на анасон (семена), петнист бял трън, обикновен хмел, лечебен градински чай, лилава ехинацея, жълтурчета, полска детелина, вратига, ерингиум, кимион, калико, оман, репей, глухарче, киселец, калина.

Има огромно количество билки, корени, семена и дървета, които се берат всяка година. Растенията е важно не само да се събират, но и да се изсушават правилно, така че да издържат дълго време и да не губят лечебните си свойства .

Как да сушим и съхраняваме лечебните растения?

След прибиране на реколтата растенията се сортират, отстраняват се отпадъците и се разпръскват с други билки. Не трябва да оставяте онези части от растенията, които са налазени от вредители или просто не са добри на външен вид.

Събраните лечебни суровини се сушат на сянка на чист въздух. Ярката слънчева светлина лишава растенията от уникални свойства и намалява времето им за използване. Най-добре е да подредите билки в проветриви беседки, на веранди и сенчести балкони. Оставя се да се суши върху разстлани тави или в сушилня на ниски температури.

9 супер билки и подправки с мощни ползи за здравето

Позволено е да се окачват китки от билки, но такива метли не трябва да са много плътни, за да не се задушат. Така част от реколтата ще стане безполезна.

Корените, извадени от земята, могат да се оставят да съхнат на слънце. Те се нарязват за бързо и качествено изсушаване, а също така се покриват с мрежа или марля, за да се пазят от насекомите.

Сушенето е завършено, когато растенията се раздробяват лесно и с малко усилия частите на растенията могат да бъдат смлени на прах с пръсти. При правилно изсушаване корените издават характерно пукане при счупване.

Съхранявайте готовите суровини в картонени кутии, хартиени торби, както и в буркани, специално предназначени за това. Важно е да запишете датата на опаковане на растенията, както и срокът на годност, който е различен за лекарствените суровини. Обикновено билките не се съхраняват повече от една година, но някои видове растения могат да се използват три години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии са истински медиуми

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Уроците и възможностите, на които провалът ни учи

9 причини млади мъже да харесват по-възрастни жени

Дали ме харесва или си въобразявам - ето как да разберете

Харесва ли ме колегата, или е просто любезен – ето как да разберете

Защо косата ми изтънява - въпросът, който всяка жена си задава поне веднъж

Има ли разлика между риган и чубрица?

Животът ви е все по-объркан? 4 признака, че Вселената ви изпитва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com