Не само хората обичат кафе. Вижте кои животни са луди по него

8651
Не само хората обичат кафе. Вижте кои животни са луди по него
Снимка: iStock/Guliver

Оказва се, че хората не са единствените, които биха предпочели да се възползват от чаша силно кафе сутрин. Ново проучване показва, че пчелите също получават енергия от кофеина - и това им помага да станат по-продуктивни в работата, съобщава "Стъди Файндс".

Учените казват, че жизненоважният опрашител се държи по-добре, когато нектарът е наситен с кофеин. Това явление би могло да помогне за спасяването на застрашеното насекомо и да стимулира земеделието.

„Когато давате на пчелите кофеин, те изглеждат по-мотивирани и по-ефективни“, каза д -р Сара Арнолд, поведенчески ентомолог от университета Гринуич в югоизточен Лондон. „Искахме да видим дали предоставянето на кофеин би помогнало на мозъка им да създаде положителна връзка между определена миризма на цветя и нектара.“

Проучването, публикувано в списание "Current Biology", установи, че пчелите, поени с кофеин, са по-добре запомнящи миризмата на специфично цвете с нектар вътре. Това има големи последици за селското стопанство, включително за производителите на ягоди, каза д-р Арнолд. Те купуват десетки или дори стотици кутии търговски пчели годишно, за да увеличат културите.

Те могат да бъдат научени да предпочитат растения, съдържащи стимуланта, обяснява Арнолд. „Оставяме ресурси от диви цветя за дивите пчели - и производителите получават по-голяма стойност за парите си, изразходвани за кошери. Това е печелившо решение за всички“, казва тя.

Предишни проучвания показват, че пчелите харесват стимуланта и по-често посещават цветя с кофеин, за да го получат. Но това е първото, което демонстрира, че консумацията му в кошера ѝ всъщност помага на пчелите да намерят определени цветя навън.

„Това наистина е доста предизвикателна среда за пчелите, защото те нямат изключително остро зрение на дълги разстояния“, добавя Арнолд. "Те трябва да разчитат на много знаци, като например обонянието си, за да намерят добри цветя."

Оказва се, че кофеинът, съдържащ се естествено в кафето и цитрусовите плодове, играе роля при превръщането на пчелите във верни клиенти на цветя с кофеин.

Д-р Арнолд и колегите му открили, че пчелите, които получават кофеин, всъщност имат по-добри спомени, а не просто жадуват за химикала. Учените осигуряват на пчелите кофеин в кошера им, докато се научат да свързват специфичната миризма. Сместа от синтетични миризми имитира аромата на ягодово цвете с вкусен захарен разтвор. След това, когато те са изпратени за храна и избират миришешщи на ягоди цветя, те са възнаградени със захарен, но без кофеин, нектар.

В тестовете 86 необучени по-рано пчели са разделени на три групи. Две получили миризма на ягоди само с разтвор на кофеинова захар или само със захарен разтвор, което им позволило да научат положителната връзка. Третата получила захарен разтвор без свързан аромат.

Никога няма да повярвате какво откри този човек на битпазара

Собственикът на антикварен магазин в английския град Роял Уутън-Басет, графство Уилшир, откри, че картината, която е била купена от бит...

Пчелите били пуснати, като трябвало да избират между два вида роботизирани цветя. Те съдържали миризмата на ягоди, на която вече били изложени, или дистрактори с друг аромат. Седем от десет от пчелите с кофеин са посетили ягодовите цветя първи - много по-високо от случайността.

Това предполага, че кофеинът е имал забележимо въздействие в подобряването на способността на пчелите да разпознават ягодово цвете по миризмата му - и да помнят, че има желания нектар.

Изследователите също така забелязали, че кофеинът има фин ефект върху „скоростта на манипулиране“ на пчелите или броя на цветята, които посещават за определен период от време. Всички станали по-бързи с течение на времето, но кофеиновите пчели се подобрили най-бързо, което предполага, че кофеинът подобрява и двигателните умения.

Пчелите произвеждат повече от една трета от храната ни. Те се заличават от изменението на климата, пестицидите и болестите - намалявайки способността на хората да отглеждат култури. Спадът им има големи последици. Насекомите са източник на храна за много птици, земноводни, прилепи и влечуги.

Неотдавнашен научен преглед на броя на насекомите по света показва, че 40% от видовете са изложени на „драматични темпове на намаляване“. Пчелите, мравките и бръмбарите изчезват осем пъти по-бързо от бозайниците, птиците или влечугите, казват учените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Всичко, което трябва да знаете за православната молитва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?
Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Най-добрият приятел на човека – кучето – ни носи много радост, забавни моменти и ни дарява с любовта си, но е и отговорност, и ангажимент...