Спирането на цигарите намалява тревожността

19092
Спирането на цигарите намалява тревожността

Противно на схващането, отказът на цигарите води до намаляване на тревожността, съобщава БГНЕС. Пушачите се успокояват, че пушенето облекчава стреса, но британски учени установиха противното.

Те наблюдавали близо 500 пушачи, посещаващи клиники за отказване от цигарите, и установили значително намаляване на нивата на тревожност сред 68 пушачи шест месеца, след като спрели цигарите.

Електронните цигари не помагат

Милиони гледан на електронните цигари като на средство, което да им помогне да се отърват от вредния навик. Ново проучване обаче устано...

Ефектът е по-голям при хората, които страдали от тревожност и лошо настроение, отколкото при тези, които пушели за удоволствие. Изследователите, представители на няколко университета, сред които Кеймбридж, Оксфорд и Кингс Колидж в Лондон, смятат, че откритието трябва да се използва за успокояване на пушачите, опитващи да откажат цигарите, че безпокойството им от повишаване на нивата на тревожност са неоснователни.

Изследователите обаче посочват, че неуспешният опит за спиране на цигарите увеличава леко нивата на тревожност сред хората, които страдат от проблеми с настроението. При тези, които пушат за удоволствие, неспособността да откажат тютюневия дим не променя нивата на тревожност.

Редактор: Надежда Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com