Страдате от косопад - ето на какъв сериозен здравословен проблем може да се дължи

1811
Страдате от косопад - ето на какъв сериозен здравословен проблем може да се дължи
Снимка: Freepik.com

Косопадът обикновено не е нещо, за което трябва да се тревожите, но ако косата ви пада повече от обичйното, лекарите посочват, че това може да е признак за скрит здравословен проблем.

Вижте още: Какво се случва с организма ви, ако консумирате ориз всеки ден

Всички хора губят коса всеки ден. Загубата на няколко кичура по време на душ или разресване на косата обикновено не е причина за безпокойство и е нормално до 100 косъма да падат всеки ден.

Трихологът Анабел Кингсли обяснява, че косата е „несъществена тъкан“, което означава, че нейните нужди в телата ни са „последен приоритет“. Така че, ако някъде другаде нещо не е наред, тялото ви ще направи всичко възможно, за да реши първо този проблем, оставяйки косата ви без хранителните вещества, от които се нуждае.

Прекомерната загуба на коса е известна като телогенен ефлувиум и може да има няколко различни причини. Въпреки това, най-често срещаното състояние е причинено от някакъв вид дефицит на витамини в организма.

Най-честите причини за телогенна ефлувия са дефицит на желязо, витамин B12 и витамин D, нарушения на щитовидната жлеза, включително хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм, и бърза загуба на тегло“, казва Анабел Кингсли.

Възможно е обаче да има и други причини, които включват лошо хранене или ограничаване на групи храни, стрес, високи температури, операция под обща анестезия, определени лекарства и дори започване или спиране на противозачатъчни хапчета.

В случаите, когато високата температура или заболяване причиняват косопад, проблемът може да бъде решен веднага след като тялото ви се възстанови от болестта и се върнете към обичайното си здравословно състояние. Въпреки това, постоянните здравословни фактори като дефицит на витамини или дисбаланс на щитовидната жлеза може да означават, че загубата на коса ще продължи по-дълго.

Общопрактикуващият лекар и диетолог Сара Брюер обяснява как анемията може да причини косопад.

„Анемията буквално означава „без кръв“ и се отнася до ниско ниво на хемоглобин, което може да означава, че клетките на космения фоликул не получават достатъчно кислород за своите нужди“, казва тя.

Феритинът е протеин, който съхранява желязото и нивото му спада, когато нивата на желязото са ниски. Тези, които ядат месо, са по-малко склонни към анемия, причинена от дефицит на желязо, отколкото тези, които не ядат месо, тъй като месото е богато на желязо. Желязото на растителна основа се съдържа в бобови растения и сушени плодове и се усвоява по-лесно, ако се консумира заедно с източник на витамин С, като пресен портокалов сок.

Вижте още: Няма да повярвате какво се случва с кръвното ви, ако пиете черен чай

Стресът също може да причини загуба на коса, тъй като хормоните на стреса причиняват стесняване на кръвоносните съдове, което намалява доставката на кислород и хранителни вещества към фоликулите. Дългосрочният стрес може да съкрати жизнения цикъл на косата, което може да означава, че ще загубите много коса наведнъж, причинявайки бързо изтъняване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Рецепта: Хавайски бананов хляб с ананас, кокос и ядки

Зодиите, които имат проблем с обвързването

Кои са 10-те най-добри храни и напитки за възстановяване на мускулите?

Зодиите, известни със своя страстен любовен живот

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 юни /валутен калкулатор/

Знаете ли как точно влияе алкохолът на простатата?

Какво да правите, ако клепачите ви се подуят под или над очите?

Какво да правите, ако си изкълчите крака?

Неочевидни признаци на предозиране с витамин D - много е трудно да се разпознае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com