ТЕЦ „Марица 3“ пак започна работа, но получи три глоби за три месеца

2620
ТЕЦ „Марица 3“ пак започна работа, но получи три глоби за три месеца
Снимка: БГНЕС

От 25 май, когато е възобновена дейността на ТЕЦ „Марица 3“, до настоящия момент областната дирекция по околна среда в Хасково е съставила три акта за установяване на административно нарушение на централата. По тях са издадени три наказателни постановления за изпускане на неорганизирани емисии.

Две са за неорганизирани емисии от котелното помещеще и едно - от димоходите към димни вентилатори А и Б. Глобите са в размер съответно на 40 000 лв., 60 000 лв. и 40 000 лв - т.е. общо 140 хиляди лева. Това става ясно от отговора на екоминистъра Юлиян Попов до народния представител Катя Панева (ПП-ДБ).

Още: ТЕЦ "Марица 3": Използваме дървесен чипс, от който се правят пелети, а не отпадъци

Проверките срещу ТЕЦ "Марица 3"

„За последните по-малко от 2 години и половина, вследствие на системните замърсявания на въздуха в Димитровград със серен диоксид, ТЕЦ „Марица 3" стана обект на редица проверки и получи множество предписания и наложени актове, като включително беше запечатана чрез принудителна административна мярка (ПАМ) за нарушаване на комплексното си разрешително.

Впоследствие тази ПАМ беше отхвърлена от Върховния административен съд и централата възстанови дейността си.

Поради превишаване на допустимите годишни норми през май 2022 г. страната ни беше осъдена от Съда на ЕС. Решението предвижда и последващи финансови санкции, в случай че не бъдат предприети необходимите мерки.

Снимка: БГНЕС

"Съгласно издадено предписание на РИОСВ-Хасково - след 12.08.2023 г. от ТЕЦ „Марица 3" не трябваше да излизат повече нерегламентирани емисии. Въпреки това на 27 август от АИС Раковски за пореден път беше отчетено превишаване на нивата на серен диоксид в Димитровград от 474 mg/m3 при допустими 350 mg/m3. В социалните мрежи бяха публикувани множество снимки и видеа на излизащи пушеци от сградата на котелното помещение“, е посочила Панева.

Още: Съдът на ЕС: България нарушава европейските закони заради ТЕЦ "Марица изток 2"

Превишения на нормата за серен диоксид

Министър Юлиян Попов е заявил, че в периода от началото на тази година до 10 септември са регистрирани 4 превишения на средночасовата норма за серен диоксид. При средноденонощната норма, която е 125 mg/m3, не са регистрирани превишения.  

Откакто е възобновена работата на ТЕЦ-а, операторът ѝ е получил пет предписания за предприемане на ремонти и други технически мерки с цел да се прекрати изпускането на вредни емисии. Последващ контрол показал, че мерките са изпълнени.

През 2023 г. централата е работила при многобройнн пускания и спирания, с голямо прекъсване на дейността в перода от 7 април до 10 юли.

При проверка от РИОСВ-Хасково на 11 юли е установено изпускане на неорганизирани емисии от хоризонталната част на тунела на транспортната лента и от сградата на котелното помещение. Дадено е предписание за ремонт.

Още: Борислав Сандов обяви какви глоби очаква ТЕЦ "Марица" 3 заради нарушенията

След изтичане срока за изпълнението му ТЕЦ „Марица 3“ е разпалена на 15 август, погасена е на следващия ден. Разпалена е пак на 20 август, погасена е три дни по-късно. Разпалена е на 26 август и е погасена след два дни. Първия ден след всяко разпалване емисиите в атмосферния въздух от обекта са минимални.

След разпалване на 4 и 7 септември пак са правени проверки, при които не са открити отклонения. При последващ контрол с обход и оглед на котелното помещение е установено, че от западната му страна от пробив на две места в сградната обшивка продължава изпускането на неорганизирани емисии в минимални количества. Предстои да се състави акт за установяване на административно нарушение.

Още: Делян Добрев за "Пелетигейт": Поръчка е, знам и името на поръчителите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво е истинското име на Марк Твен
Какво е истинското име на Марк Твен

Марк Твен е едно от най-разпознаваемите и обичани имена в света на литературата. Със своите класически произведения като "Приключенията на Том...