Съдът на ЕС: България нарушава европейските закони заради ТЕЦ "Марица изток 2"

12396
Съдът на ЕС: България нарушава европейските закони заради ТЕЦ "Марица изток 2"
Снимка: БГНЕС

Противоречи ли разрешителното за работа на ТЕЦ „Марица изток 2“ на стандартите за подобряване на качеството на въздуха в Европейския съюз? Да, реши днес Съдът на Европейския съюз.

България нарушава европейското законодателство, като позволява на най-голямата въглищна централа в България и на Балканския полуостров да нарушава екологичните норми за серен диоксид - без краен срок и без план за справяне с вредните емисии. Това е заключението от постановлението на съда в Люксембург, обобщено от "Грийнпийс" - България.

ТЕЦ "Бобов дол": Не сме правили нищо в разрез със законодателството

ТЕЦ „Бобов дол“ официално е дала право на достъп до документи, касаещи взаимоотношенията на централата с институциите. Без ...

Именно "Грийнпийс" и "За земята" заведоха дело в българския съд, след като в края на 2018 г. ТЕЦ-ът получи разрешително за работа. Този документ даде право държавната въглищна централа да изхвърля почти двойно над разрешеното количество серен диоксид. Делото пред беше заведено от екологичните организации в Старозагорския административен съд и продължи във Върховния административен съд.

Съдът в Стара Загода отказа да отмени разрешението на централата да работи безсрочно, без да спазва законовите норми за вредни емисии. Българският съд потвърди, че „ТЕЦ Марица изток 2“ замърсява въздуха както в България, така и в Гърция, но заключи, че не са необходими действия от страна на администрацията, защото замърсяването на територията на съседна държава не е „значително“.

През юни 2021 г. ВАС реши да се консултира със Съда на Европейския съюз, отправяйки запитване с искане за решение дали централата нарушава европейското законодателство.

Решението, взето днес, "е в полза на правото на всеки да живее в чиста и здравословна околна среда и създава прецедент за още дела срещу замърсителите", съобщават от "Грийнпийс" - България. То налага на българския съд да преразгледа свое по-ранно решение, което неглижира замърсяването от ТЕЦ-а.

"Очакваме българският съд да преразгледа решението си, което позволи на „ТЕЦ Марица изток 2“ да замърсява безконтролно в продължение на години. Настояваме изискванията към производителите на енергия да отговарят на екологичното законодателство, за да бъде енергетиката ни в крак с времето – както по отношение на най-добрите налични технологии, така и по отношение на най-високото възможно ниво на опазване на човешкото здраве“, коментира Меглена Антонова, директор на „Грийнпийс“ – България.

ЕК дава България на съд заради мръсния въздух

Европейската комисия подаде иск пред Съда на ЕС срещу българското правителство заради липсата на достатъчно мерки да опази българските ...

След дълги години работа на загуба и държавни помощи - повишаването на цените на електроенергията след началото на войната в Украйна стана причина през 2022 г. ТЕЦ „Марица изток 2“ да регистрира безпрецедентни печалби – 762 млн. лева за първите девет месеца на миналата година.

"Краткосрочният успех беше използван политически като аргумент за задължаване на служебното правителство да инициира предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за намаляването на въглеродните емисии от въглищните електроцентрали. Това позволява ТЕЦ-овете да работят до 2038 г., което автоматично означава блокиране на прехода към възобновяема енергия", допълват от "Грийнпийс".

Очакваното успокояване на цените обаче промени отново картината и от началото на 2023 г. ТЕЦ „Марица изток 2“ работи с почти нулева печалба, изпитва затруднения да намери купувачи на скъпата си енергия и намалява капацитета на производството си.

„Широкото навлизане на чисти възобновяеми източници в енергийния микс и високата цена на въглищната енергия поставя под въпрос рентабилността на замърсяващи мощности като ТЕЦ-овете. Това започва да става видимо дори за онези, които досега бяха скептични към енергийния преход. Ето защо сега е критично важно такива знакови решения на европейски институции да бъдат взети под сериозно внимание от политиците. Трябва да се начертае ясна посока и план за развитие на въглищните региони в следващите няколко десетилетия, за да бъдат запазени работните места на хората. В противен случай рискуваме да поставим хиляди работници пред свършен факт, когато централите все пак бъдат затворени“, добавя Меглена Антонова.

"В дискусията за енергийния преход на страната удобно се пропуска продължаващото замърсяване", смятат от екологичната организация. И дават пример със скорошно свое изследване, според което икономическите разходи, свързани с въздействията върху здравето от производството на електроенергия от въглища в България, възлизат на 11,8 млрд. евро за периода 2016 – 2020 г. След повишаването на работещите мощности от 20% на 100% през последната година може да се очаква здравният ефект също да се е повишил.

Сандов: ЕК може да спре дерогацията на въглищните централи. Само затварянето на едни ТЕЦ-ове ще ни спаси

ЕК може да спре дерогацията на въглищните ни централи. Това коментира пред Actualno.com Борислав Сандов от "Зелено движение" и бивш мин...

Проблемът е огромен, защото „ТЕЦ Марица изток 2“ се намира в регион, който е вече тежко замърсен. Гълъбово е единственото място в Европейския съюз, където се наблюдава системно превишаване на нормите за опазване на човешкото здраве за серен диоксид, което беше потвърдено и от Съда на Европейския съюз през 2022 г.

ОЩЕ: "Грийнпийс" дава на съд енергийната стратегия на служебното правителство

Припомняме, че Европейската прокуратура разследва измама за милиони евро, свързана с български топло- и електроцентрали. В края на февруари бе извършена специализирана полицейска операция на ГДБОП и ДАНС на територията на няколко града в страната - София и областта, Перник, Велико Търново, Габрово, Русе и областите Кюстендил, Хасково, Стара Загора и Бургас. Става въпрос за ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Марица 3" и няколко топлофикации.

ОЩЕ: Борислав Сандов за проверките на ТЕЦ-овете: Явно Христо Ковачки е добре пазен (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com