ТЕЦ "Марица 3": Използваме дървесен чипс, от който се правят пелети, а не отпадъци

1474
ТЕЦ "Марица 3": Използваме дървесен чипс, от който се правят пелети, а не отпадъци
Снимка: РИОСВ - Хасково

ТЕЦ "Марица 3" използва дървесен чипс, който не е отпадък, а суровина за производството на пелети. Това заявиха от централата по повод проявили се информации за горивния микс, с който дружеството работи, предава 24 часа. От ТЕЦ-а посочват още, че в публикацията се съдържат огромно количество неверни данни, посочени като факти и очевидно се стреми да направи внушения, напълно различни от действителността.

Още: "Пелетигейт": Фирмата на родителите на Делян Добрев получава милиони за фиктивни доставки на пелети (ВИДЕО)

Ето и цялата позиция на ТЕЦ "Марица 3" без редакторска намеса:

В коментар на изфабрикуваното „разследване“ от уважавания до днес от нас Антикорупционен фонд със заглавие „Пелетигейт“ държим да изнесем публично истината.

Първо, изфабрикуваният материал съдържа огромно количество неверни данни, посочени като факти и очевидно се стреми да направи внушения, напълно различни от действителността.

Второ, от прегледа на това изфабрикувано произведение се набиват следните неверни твърдения, които можем да наречем единствено фалшиви новини:

ТЕЦ Марица 3 не е директен контрагент на фирма „Визьор“ ООД. Дървесен чипс сме получавали от „Марица Енерджи“ ЕООД, който осъществява дейността по обработка, миксиране и транспортиране на горивата. Законът не задължава въпросната фирма да съхранява и превозни билети и прилежащите документи, тъй като изпращачът фактурира и поема разходите за доставка.

За споменатите фактури съдържат закупуване на дървесен чипс, който не представлява отпадък от пелетопроизводството, а е суровина, както за производителя на пелети, така и за нас като производител на енергия. Накратко, твърдението е точно обратното на изнесеното в материала. Това е и естествената причина, поради която служителите на „Визьор“ ООД вероятно твърдят, че не произвеждат отпадъци. Думата „отпадък“ е използвана единствено с цел манипулация.

Още: Делян Добрев за "Пелетигейт": Поръчка е, знам и името на поръчителите

Особено дързък опит за фалшива новина е направеното заснемане от Антикорупционния фонд на 7 декември 2022 година, когато заключават, че на площадката ни не се намира дървесен чипс. Същото е направено с цел да изглежда като набиране на действителни факти. За да обогатим „разследването“ на Антикорупционен фонд можем да подчертаем специално, че такъв не се намира в периода от октомври до края на декември, тъй като през това време предприятието беше в планов ремонт. Този факт обаче е останал извън интереса на „разследващите“.

Искаме да обърнем специално внимание, че в голямата си част посочените от Антикорупционен фонд данни са невярно и изключително силно преувеличени като например твърдението на авторите, че доставките се извършват с 13-15 камиона на ден, като в същото време въпросното количеството се транспортира с 4-5 камиона.

Следва и да добавим, че констатираната от „разследващите“ липса на транспортни документи се дължи на логичния факт, че транспортът се извършва от „Визьор“ ООД.

Ключово е и да уточним, че цитираните количества, подадени за изгаряне от ТЕЦ Марица 3 от 3000 тона месечно са пренебрежимо малки, тъй като в предприятието за денонощие се потребява 3000 тона микс, който се състой от 80% въглища и 20% биомаса т.е. споменатото количество биомаса се употребява за не повече от 5-6 дни, примесено с въглища. За обогатяване на знанията на Антикорупционен фонд държим да подчертаем, че биомасата се състой не само от дървесен чипс, а и от други продукти, знания, за които сме готови да им предоставим при интерес от тяхна страна.

Считаме за неприемливо един важен демократичен инструмент на българската журналистика като Антикорупционния фонд да допуска несъзнателно толкова много грешки, за това в нас се създава убеждението, че говорим за умишленост с неизвестни за нас цели, както и за производство на фалшиви новини. Поради тази причина апелираме, когато се правят разследвания да се представят обективните факти и да се търсят всички гледни точки с цел да бъде представена пред обществеността цялата истина. В противен случай приемаме, че се прави умишлен опит да бъде опетнено името на предприятието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика