Тези подправки вършат чудеса за вашето отслабване!

1392
Тези подправки вършат чудеса за вашето отслабване!
Снимка: Vidmir Raic / Pixabay

Използвани за добавяне на вкус, цвят и дори текстура към храната, подправките по принцип са изключително здравословни.

Д-р Патрисия Лейте ни разказва за тях. 

Добавяйки определени подправки, можем да запазим вкуса на храната, без да увеличаваме нейната калорийна стойност. Има някои от тях, които ви помагат да отслабнете, като дори правят диетата още по-приятна. Като заложите на пресни билки, например от домашна градина, ароматът ще се усеща по-лесно.

Подправките са необходими в борбата с наднормената тежест, тъй като много от тях имат интересни и неочаквани свойства. Освен, че подобряват вкуса, те могат да се борят с някои заболявания и да облекчат симптомите на други.

Сушените (дехидратирани) подправки обикновено имат средно 7 калории на чаена лъжичка. Малко вероятно е това количество да бъде надвишено в което и да е ястие; следователно те са почти без калории.

Канела

Поръсването на канела върху някои ястия може не само да осигури по-добър вкус и аромат, но също така помага да се контролират нивата на инсулин в кръвта. Тя е диуретик и липолитик, подобрява храносмилането, намалява апетита и успокоява тревожността.

Джинджифил

Помага за намаляване на апетита и контролира безпокойството. Под формата на чай е интересен термогенен агент, при това прочиства организма.

Чесън

Чесънът помага за много по-ефективното метаболизиране на въглехидратите и мазнините. Продължителната му употреба, според някои проучвания върху животни, не позволява на организма да създава допълнителни мазнини. Съдържа алицин - вещество, което ускорява разхода на енергия, намалява задържането на течности и прочиства тялото. Това е и една от подправките, които потискат апетита.

19 храни за отслабване, които да включите в диетата си

Мента

Миризмата на мента помага за намаляване на апетита, според проучване от 2009 г., при което някои доброволци са прекарали една седмица в контакт с аромата на мента преди хранене. Те консумирали 1800 калории по-малко от други групи, които не са били подложени на същия тест.

Карамфил

Широко използван в индийската кухня, карамфилът е сред подправките, които помагат за отслабване, тъй като ускорява метаболизма и помага за изгарянето на калории.

Магданоз

Проучванията показват, че консумацията на магданоз намалява количеството глюкоза в кръвта. Друга негова функция е, че контролира нивото на апетита. Също така е диуретик и елиминира токсините от тялото.

Горчица

Термогенна подправка, усилва изгарянето на калории при смилането на храната. Смята се, че горчицата ускорява метаболизма до 25%. Тъмната й разновидност помага повече при изгарянето на мазнини.

Кориандър

Често срещан сред индийските подправки, той повишава метаболитната функция, като помага при загуба на тегло.

Чер пипер

Пиперинът - веществото, отговорно за пикантния вкус на тази подправка, помага за изгарянето на калории по време на процеса на термогенеза.

Риган

Подправка с антиокислителна, диуретична функция. Помага при смилането на въглехидратите, тъй като стимулира производството на ензими, отговорни за храносмилането.

Отслабване без глад: 5 храни, които да включите в диетата си

Лют червен пипер

Намалява глада и ускорява метаболизма. С много повече капсаицин от сладката си разновидност, лютият червен пипер ускорява изгарянето на калории.

Куркума

Освен че регулира обмяната на веществата, куркумата подпомага и изгарянето на мазнини.

Съвети

Когато имате възможност да изберете пресни билки, не трябва да ги пренебрегвате. За ги да запазите свежи, просто ги увийте в хартиени кърпи, поставете ги в найлонов плик и ги съхранявайте в хладилник. Там могат да се запазят една седмица.

Свежи билки се добавят към ястието в края на готвенето. Ако се прибавят още в самото начало, те в крайна сметка губят своя вкус и свойства поради високата температура.

Друг интересен съвет е никога да не добавяте няколко подправки едновременно към едно и също ястие. Някои са по-силни и ще засенчат по-меките – така не ще усетите вкуса нито на едните, нито на другите.

Внимание! Статията има само информационно предназначение. Пазете се от самолекуване и се допитвайте до лекар!

 

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com