Топ 10 на най-консумираните напитки в света

12411
Топ 10 на най-консумираните напитки в света
Снимка: iStock

Ето кои са 10-те най-консумирани напитки в света според проучване на Besttoppers, публикувано през февруари 2021:

10. ПОРТОКАЛОВ СОК
Портокаловият сок се приготвя от екстракт от портокали. Богат е на витамин С и милиони хора по света го консумират в огромни количества. Съдържа повече витамин С от газираните напитки и повече естествена захар. 

Изгонете вирусите и настинките с тези 3 чудни напитки

За ползата от джинджифила е изписано толкова много, че едва ли този толкова популярен корен има нужда от представяне. Днес избрахме нещ...

9. МЛЯКО
Средният американец пие по около 80 литра мляко на година. Вместо сода американците предпочитат мляко. Освен това млякото се рекламира като по-здравословна алтернатива за учениците. Млякото е богато на здравословни хранителни вещества като калций, фосфор, витамин В, калий и витамин D. Млякото е чудесен източник на протеини. Приемането на мляко и млечни продукти помага за избягване на остеопороза, ставни проблеми и помага за поддържане на теглото. 

8. КОКА-КОЛА
Кока-кола предлага стотици марки, сред които плодов сок, газирани и други напитки. Това е газирана безалкохолна напитка, която се продава широко в ресторанти, магазини, автомати. Всеки ден по света се продават около 1,9 милиарда продукти на Кока-Кола по света. Само в две страни продажбата ѝ е забранена - Куба и Северна Корея. 

7. ВИНО
Виното е алкохолна напитка, произведена от ферментирало грозде. Вино се пие от дълбока древност и играе важна роля в религията. Червеното вино се свързва с кръв в Древен Египет, гърци и римляни го използват при Вакханалия. В християнската и юдейската религия хляб и вино са символ на топлината и кръвта на Христос.

6. ВОДКА
Водката се произвежда основно от вода и етилов спирт. Водката се приема за основна алкохолна напитка главно в Източна Европа и в САЩ. Много популярни са ароматизираните видове водки, напр. ябълка и ягода, които са по-приятни и популярни сред младежите. Водката се използва и като естествен дезинфектант, защото бързо убива многобройните микроби и бактерии, почиства рани.

5. ЕНЕРГИЙНИ НАПИТКИ
Енергийната напитка е вид питие, което съдържа стимулиращи вещества, най-вече кофеин, за които се вярва, че осигуряват физическа и психическа сила. Напитката съдържа захар, други подсладители, билкови екстракти, таурин и аминокиселини.

4. СУПА
Супата не е точно напитка, а по-скоро течна храна. Състои се от вода и други продукти, сред които зеленчуци и месо. Напоследък идеята за здравословно хранене става все по-популярна и все повече хора предпочитат да консумират супа пред други ястия. Най-популярни в света са пилешка, зеленчукова, телешка, доматена супа, гаспачо.

3. БИРА
Бирата е третата най-консумирана напитка в света и една от най-старите алкохолни напитки. Традиционно бирата се произвежда чрез варене и ферментация на нишесте, което се получава от малцов ечемик, ръж, царевица, овес, пшеница, др. Ароматизира се с хмел, който придава горчивия вкус и действа като естествен консервант.

Храни и напитки, които са по-вредни от цигарите

Днес небалансираното хранене може предизвика повече смърт при хората, отколкото самото пушене. Ако на храната и липсват важни хранителн...

2. КАФЕ
Мислим си, че едва ли има човек по света, който може да си представи началото на деня без чаша ароматно и горещо кафе. Кафето се произвежда от печени кафени зърна, които се добиват чрез семената на кафено дърво. Около 85% от възрастните по света консумират кафе. Кафените зърна съдържат кофеин, който има стимулиращо действие над хората, тъмен цвят, горчив и леко кисел вкус. Кафето се сервира по много различни начини, сред които най-популярни са еспресо, турско кафе, капучино, фрапе, айс кафе, кафе лате и много други. За да се омекоти горчивия вкус, често се добавя мляко, захар, сметана, подсладители.

1. ЧАЙ
Може би не е учудващо, че най-популярната и консумирана напитка в света е чаят. Познаваме черен, зелен, жълт, бял чай, пу-ер, оолонг. Всички тези видове чай произхождат от листата на дървото Камелия Синенсис, известно още като чаено дърво. Чаеното дърво идва от Източна Азия, предполага се от Северен Минамар и югозападната граница на Китай. Чай се пие с медицински цели, за събуждане сутрин, за медитация. Пиенете на чай в много култури е истински ритуал. Днес с името “чай” ние наричаме и много популярни отвари и запарки от билки, които не се произвеждат от листа от чаено дърво, а от билки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com