Знаете ли какъв е бил знакът на рода Дуло?

32737
Знаете ли какъв е бил знакът на рода Дуло?

Напоследък стана доста популярно да се носят бижута, изобразяващи прабългарски символи.

Но знаете ли какъв е знакът на рода Дуло?

IYI   

Представлява ипсилон Y в средата с две хасти II от двете страни. Приема се, че това е гербът на ханския род.

Значение на знака на рода Дуло

Макар този прабългарски символ е много популярен, все още съществуват различни тълкувания за неговото значение. Ето най-популярните теории какво точно символизира:

* IYI е символ на върховния прабългарски бог Тангра.
Историкът Веселин Бешевлиев изразява подобно предположение, което се споделя и от Николай Овчаров.
Няма категорични доказателства за това. Някои историци смятат, че знакът на Тангра представлява кръг с точка в средата

Знаете ли как се е казвала жената на хан Аспарух?

* С тези три символа е изписана магическа дума с тайнствено значение. Предполага се, че има защитна функция и предпазва от зли сили.

* Чете се като “иуи” (юи), което е съкращение от титлата “ювиги”(т.е. велик). По този начин символът показва божествения произход на владетелския род Дуло
.
* След приемането на християнството за официална религия в България, този символ се среща върху медальони, на другата страна, на които е изобразен двоен кръст, който е символ на християнския триумф.

* IYI (Юй) е съзвездие, почитано от прабългарите. Предполага се, че според древни български вярвания в това съзвездие се пазят важни небесни знания. Титлата Кан Юй означава “владетел от Юй”, или “душа от Юй”. Оттук идва и предположението за тълкуването на титлата Кана Су Биги , т.е. “Кан от Бога”.

Кой е бащата на хан Аспарух?

* Триединство

Сред най-разпространените теории е, че този знак символизира триединството на дух, душа и разум. Ипсилон е душата, а от двете страни (двете хасти) стоят разума (знания и умения) и дух (мотивите и стимулите на човек). Душата се опира на разума и духа. Оттук е произходът и на триединството в християнството “отец, син и свети дух”.

* Според Петър Добрев IYI е слънчев символ и е свързан с почитта към седемте планети, които прабългарите наблюдавали с просто око.     Повечето древни цивилизации, включително и българите, са почитали планетите, звездите и слънцето като върховно божество, без което животът не може да съществува. Тангра е бог, но много по-различен от представата ни за Бог днес. Тангра е събирателен образ, олицетворение на природата, нейните стихии и космоса, част от вселената. В този смисъл IYI е всичко, слънце, вселена, природа и Бог. 

Най-логично и популярно е тълкуването, че IYI е символ на върховния Бог, но се използва и като знак на управляващата династия, с което се подчертава “божествената сила” на владетелите.

Къде се среща знакът на Дуло?

Този знак може да се види на крепостни стени, по строителни материали, около гранични валове и върху медальони с цел осигуряване на защита и маркиране на собствеността и границите на държавата.
Свързваме символа с периода от 7 в., т.е. когато е създадена Българската държава, но той се среща много по-рано.

В книгата си Стамен Михайлов “Известия на Народния музей във Варна” посочва, че този знак се среща сред знаците на неолитната винчанска култура, която е близка с тези на Градешница и Караново. Древният прабългарски символ присъства и върху керамични изделия от минойски Кипър /16 в.пр.н.е., халщатско градище в Чехия и антична плоча от Пергамон.

Знаете ли колко са синовете на хан Кубрат?

Отново според Михайлов знакът IYI се използва като емблема-тамга на знамето на цар Иван Шишмани, като знак на княз Борис Първи или цар Симеон. Известно е, че първите християни са използвали IYI преди окончателното налагане на кръста като християнски символ, а дори и след това, заедно с него.

Розетата на Плиска

Този символ присъства и в централната част на Розетата от Плиска, което е доказателство за изключителното му значение и стойност за предците ни. Розетата е с характерна седмолъчева форма. На всеки лъч има по два символа, някои от които се срещат и при германите и скандинавските народи. Установено е, че със знаците-руни на Розетата са обозначени познатите планети. Това предполага, че тя е ползвана и за астрономически изчисления, а IYI на Розетата изобразява слънчев символ, около който са подредени другите планети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com