Знаете ли колко са синовете на хан Кубрат?

185507
Знаете ли колко са синовете на хан Кубрат?
Снимка: Димитър Гюдженов / Public Domain

Историческите извори сочат Кубрат за български хан от рода Дуло. Така ни учат и в училище, но докато ни запознават с битките и владетелството му, то личният живот или поне оскъдната информация, която е достигнала до нас за семейството му, остават някак недоразказани. Единствено легендата за хан Кубрат и снопа пръчки, с който ханът предава завета на децата си – че съединението прави силата, дава яснота, че Кубрат е имал 5-ма синове. Знаете ли обаче освен колко са синовете на хан Кубрат и как се казват те, информация, почерпена от легендата, която едва ли има някой, който да не е чувал и чел, с какво са останали в историята децата на Кубрат? Вероятно не. Останете с нас, за да научите повече за синовете на хан Кубрат.

Синовете на хан Кубрат – пътят на петимата братя

Синовете на хан Кубрат са петима, като най-възрастният според повечето исторически извори е Баян Безмер, а най-младият – Алцек. Заради различното летоброене годините на раждане на синовете на хан Кубрат се различават в отделните източници.

1.  Баян

Известен е още като Боян, което означавало войн. Тъй като е най-големият от синовете на хан Кубрат, наричали го и Бат Баян. За година на раждане на Баян е посочена 629 г. в „Именник на българските князе“. Известно е, че е властвал само три години, тъй като е победен от хазарите, поради което е свален и от престола и на негово място се възкачва Аспарух. За да съхрани властта и живота си, Баян извършва предателски договор с хазартите. Присъединил земите си към Хазарския каганат. Така днес в Южна Русия се намират потомци на народа на сина на хан Кубрат.

Кои са най-великите победи на българската армия от Второто българско царство?

2.  Котраг

Вторият син на хан Кубрат, останал известен като Котраг, име, чиито произход е свързан с името на племето му, е роден според повечето данни около 630 година, като точната година не е известна. Не е известно и истинското му име, тъй като Котраг е прозвище, произхождащо от племето му. Известно е обаче, че не е управлявал, тъй като заедно с брат си Баян станал част от хазарите. Наследници на племето му днес са потомци на славянските народи – руснаци, украинци, българи.

3.  Аспарух

Третият по възраст сред синовете на хан Кубрат – средният му син, поел управлението след предателството на Баян. Княз е от 668 година, като повечето източници сочат, че е бил владетел в продължение на цели 27 години. Счита се, че смъртта на Аспарух е настъпила чрез коварство от страна на хазарите – това сочи апокрифен летопис от ХΙ век. Гробът на Аспарух е до село Вознесека в Украйна.

Кои са десетте най-велики български владетели?

4.  Кубер

Четвъртият сред синовете на хан Аспарух не последвал братята си Баян и Котраг и макар да загубил битка с хазарите, предпочел да не се съюзява с тях и намерил спасение при аварите. Историческите извори сочат земите на днешна Влахия за територия, управлявана някога от Кубер. Любопитен факт е, че с характера и справедливостта си Кубер спечелил аварския елит в управляваните от него територии, както и че в годината, в която Аспарух започва битка с аварите, Кубер застава на негова страна и го подкрепя и съумяват заедно да върнат земите на народа си.

5.  Алцек

Като най-малкия от синовете на Кубрат Алцек съзнавал, че нямал шанс да бъде владетел, защото това поправило се полагало на първородния син, а преди него имало не един, а цели 4 наследника на Кубрат. Според исторически извори той бил в лоши отношения с първородния Баян, тъй като Баян признавал само юдейската религия, докато Алцек ръководел християнски български племена. Изборът на християнската религия донесла проблеми на Алцек, който след много премеждия и пред опасност да бъде избит заедно с народа си, избягали намерил спасение в Италия заедно с около 700 българи. Остава там до края на дните си, което се предполага от факта, че гробът му е край италианския град Бояно.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com