Кой е бащата на хан Аспарух?

92684
Кой е бащата на хан Аспарух?
Снимка: Peter80 / CC BY-SA 3.0

Повечето българи, запитани кога е създадена България, без да се замислят посочват 681 година и името на хан Аспарух. Историята ни обаче не започва тогава, а назад в годините. Кой е управлявал преди Аспарух, съществувала ли е наша държава и кой е бащата на хан Аспарух са въпроси, които малцина знаят и които, сигурни сме, безспорно будят любопитството ви. Приготвили сме ви кратка разходка назад във времето, интересни факти от миналото ни и отговор на въпроса кой е бащата на хан Аспарух.

Знаете ли къде е гробът на хан Аспарух?

Кой е бащата на хан Аспарух?

Преди хан Аспарух да основе Дунавска България, дедите ни са населвали Стара Велика България. От хрониките на Йоан Никиуски научаваме, че е представлявала военно-племенен съюз на прабългарите и сродните им племена. Нейни владетели били Кубрат и Батбаян, а годината около 35-та. Родът, управлявал Стара Велика България, бил Дуло и от него произхожда и създателят на Дунавска България – хан Аспарух. И все пак кой е бащата на хан Аспарух? Това е хан Кубрат. Аспарух е един от петте сина на великия хан, наследил баща си и създал България. Аспарух е средният син на Кубрат. Повечето исторически извори сочат Баян за най-възрастен, а Алцек за най-млад. Вероятно сте чували, че първородният син следва да наследи трона на баща си? Защо в случая Баян не е създал държавата ни?

Историческите извори говорят за предателски договор с хазартите, който Баян е сключил след краткото си властване и след като е бил победен от тях, за да запази живота и властта си. Вторият син на Кубрат, носещ прозвището Котраг, се присъединява към брат си и става част от хазарите. Аспарух избира да не последва по-големите си братя и наследява баща си. Управлява няколко десетилетия, като не са известни нито точната му година на раждане, нито тази на смърт, а историците говорят по темата с около и предположения, направени въз основа на други известни факти. Със сигурност известен и ясен обаче е отговорът на въпроса кой е бащата на хан Аспарух и това е хан Кубрат от рода Дуло.

Знаете ли колко са синовете на хан Кубрат?

Делото на хан Аспарух

След като хазарите завладели през 668 година Стара Велика България част от племената, начело с Аспарух, се насочват към Днепър. Заплахите от нападения от хазарите принуждават Аспарух да продължи и да достигне устието на река Дунав, където търси съюз с византийците. Получава разрешение за заселване в зоната около устието на Дунав и приема възложените на прабългарите охранителни функции. Аспарух обаче не спрял до там, а постепенно разширявал териториите. Действията му получили съответния отговор - похода на император Константин IV Погонат срещу прабългарите през 680 година, война, при която най-решаваща е битката при Онгъла, и война, завършила въпреки малочислеността на прабългарите с това византийското правителство да поиска мир и през пролетта на 681 г. в Константинопол да се сключи мирен договор. Дунавска България е създадена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com