Знаете ли коя е билката, която лекува всичко ?

2286
Знаете ли коя е билката, която лекува всичко ?
Снимка: iStock

Билките са изключително полезни за здравето и се използват от векове наред за най-различни здравословни проблеми. От всички билки определено копривата е царицата на природата. Тя е една от най-ценните и полезни блага, която има множество ползи за здравето.

Копривата е растение, което е богато на витамини, минерали, протеини, захари, желязо и калций. Те имат силни свойства да лекуват и доставят редица ползи до различни клетки в тялото. Копривата може да се консумира по най-различни начини според вкуса и предпочитанията на човек. Без значение дали копривата се приема под формата на чай, супа или като билкова добавка – ползите от нея са гарантирани.

Вижте кои са 5-те причини да консумирате коприва редовно:

Грижи се за здравето на кожата

Копривата е богата на витамини и минерали и тяхната комбинация има редица здравословни ползи върху кожата. Естествените противовъзпалителни свойства на билката се бори успешно с екземата. Копривата е богата на хлорофил, който детоксикира и пречиства клетките. Също така тя има антибактериален, подхранващ, стягат и противовъзпалителен ефект.

Уникални свойства на копривата, за които не сте подозирали

Пречиства кръвта

Комбинацията от витамин С и желязо стимулира производството на червени кръвни клетки. Желязото е важно за хемоглобина, а ползите на витамин С са свързани с усвояването му в червата. Когато броят на червените кръвни клетки нарасне, това оказва влияние върху кръвообращението и процесите, които са свързани с него – като заздравяването на рани. Редовната консумация на коприва се бори с постоянното чувство на умора. Растението има благоприятен ефект върху мозъчната дейност, което води до успокояване на тялото. Лекарите препоръчват копривата на хора с анемия, защото те страдат от постоянна умора, често главоболие, мускулна слабост и липса на концентрация.

ОЩЕ: Супа от коприва: Вкусно и здравословно предложение

Има благоприятен ефект върху женското здраве

Активните свойства на билката оказват благоприятно влияние върху женското здраве. Обилното кръвотечение и коремните спазми по време на цикъл са проблеми, които се срещат при доста жени. Консумацията на коприва подпомага състоянието на болезнени предменструални симптоми като подуване и болки в корема. Копривата има благоприятно действие и при жени в по-напреднала възраст, които скоро ще навлязат в менопауза, защото оказва ефект върху хормоналните промени.

Прави детокс на организма

Копривата е богата на полезни хранителни вещества, които детоксикират тялото. Благодарение на своите силни свойства, билката подпомага изхвърлянето на излишните сол и вода, както и натрупаните вредни токсини. Копривата има свойствата да подобри усвояването на хранителни вещества от червата и стимулира лимфната система, като помага на организма да се освободи от излишните токсини, натрупани в бъбреците.

Кои са най-големите ползи на водата от коприва?

Копривата повишава имунитета

Когато имунната система е повишена, организмът успешно се бори с патогени и защитава тялото на клетъчно ниво. Копривата съдържа витамин С, селен и желязо и това я прави един от най-добрите имуностимуланти. Билката по естествен начин доставя енергия на организма, бори се с умората и поддържа когнитивното мислене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com