Уникални свойства на копривата, за които не сте подозирали

1546
Уникални свойства на копривата, за които не сте подозирали
Снимка: iStock

През летния период всеки има възможност да разнообрази менюто си, като похапва зеленчуци и плодове, отглеждани на собствени парцели, както и дарове на природата от гори и поляни. Копривата е един от популярните сезонни деликатеси. Някога хората били убедени, че тя притежава уникални лечебни свойства, а съвременните изследвания доказват мнението на предците ни. Въпреки нейната специфика, много гастрономи я добавят към салати, приготвят супа и дори я включват в омлети. В допълнение към необичайния си вкус, това растение има уникални лечебни свойства.

Какви заболявания може да предотврати копривата?

Копривата е истински извор за множество витамини и хранителни вещества, използва се за различни цели.

Фитонутриентите, които съдържа, имат антимикробни свойства, което я прави предпочитан начин за третиране на рани. Химическите компоненти на растението също допринасят за поддържането на здрав стомашно-чревен тракт и баланса на чревната микрофлора.

Супа от коприва: Вкусно и здравословно предложение

Копривата е изключително полезна за цялостното здраве, така че е чудесна идея да я включите в менюто си. Предлагаме ви една лесна и вку...

Известно е, че храносмилането зависи от бактериите, които живеят в различни органи.  Използването на коприва помага да се намали растежа на патогенните микроорганизми: броят на вредните бактерии намалява, докато полезните растат. Това подобрява микробиома на червата.

За да увеличим броя на полезните бактерии, се налага да консумираме по-голямо количество плодове и зеленчуци. Копривата, подобно на тези храни, съдържа фибри, които служат за храна на бактериите в храносмилателната система.

Микроорганизмите синтезират важни аминокиселини и витамини B, K, а също така допринасят за по-доброто усвояване на йони на калций, желязо и витамин D.

Копривата има много протеини и аскорбинова киселина. Така тя се оказва дори по-полезна от обичайните зеленчуци и плодове. Например, нивото на натрий и калий в нея е няколко пъти по-високо, отколкото в зелето.

Каква вреда може да нанесе копривата?

Кои са най-големите ползи на водата от коприва?

Водата от коприва, получена от растението коприва, придоби популярност през последните години поради многобройните си ползи за здравето...

Основната опасност от копривата е мравчената киселина, налична в парещите ѝ влакна. Именно заради това вещество се появяват малки изгаряния, когато стъблото и листата влязат в контакт с кожата. Някои хора могат да проявят алергична реакция към тази киселина.

За да проверите дали копривата може да причини вреда, можете да я залеете с вряща вода и да прикрепите охладен лист към кожата. При липсата на реакция, няма алергия.

Не трябва да се ползва  коприва при  бързо съсирване на кръвта, наличие на камъни в жлъчката, разширени вени и тромбофлебит. На деца под шестгодишна възраст не трябва да се дават ястия от коприва. Бременните и кърмещите майки трябва да бъдат особено внимателни при въвеждането на това растение в диетата си.

Източник: NCBI

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

8 тайни правила за щастлив брак

20 фрази на партньора ви, който подсказват липса на любов

5 нагласи от детството, които пречат на една жена да изгради здрава връзка в настоящето

Почистване на тоалетната с кафе - ето как се прави

Как добрата визия ви помага да постигнете успех в живота?

5 важни стъпки за излизане от токсична връзка без разбита психика

Половин чаша от това и подът ще остане чист 1 седмица

Лош дъх - как да го предотвратите и да се отървете от него

Хартиена карта, пари и още 6 неща в колата, носещи големи неприятности

Най-новите вечерни модни тенденции за сезон пролет/лято 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com