Знаете ли колко вдига разхода на гориво включеният климатик в колата?

70867
Знаете ли колко вдига разхода на гориво включеният климатик в колата?
Снимка: iStock

Ако лятото е меко, климатикът в колата може да е без значение. Но в периоди на екстремни горещини, това устройство помага кабината да бъде прохладна и комфортна. Може би сте чували, че спуснатите прозорци намаляват горивната ефективност, но знаете ли колко гориво изразходва климатикът на вашия автомобил?

Климатичната система на автомобила, както всяка допълнителна опция, има значение за разхода на гориво. Скорошно проучване, проведено от група американски учени, потвърди, че когато климатикът е включен, сензорите ще показват с 3-5% повече разход на гориво. Значи, включеният климатик увеличава разхода на гориво с около 2 литра на 100 км и „отнема“ 6-10 конски сили от двигателя. Но това въобще не значи, че трябва да се откажем от устройството за охлаждане на въздуха в кабината. Увеличението на разхода на гориво е незначително в сравнение с дискомфорта от липсата на климатик в горещ летен ден.

Явно консумацията зависи, повече или по-малко, както от външната температура, така и от интензивността, с която използвате климатика. Освен това имат значение конкретният модел на автомобила, неговите технически характеристики, общото натоварване, скоростта и много други фактори.

Ако колата е проектирана с оглед на аеродинамиката, се очаква прозорците да бъдат затворени. Какво се случва, ако са отворени? При високи скорости колата се натъква на противоположна сила, наречена въздушно съпротивление. Това е пагубно за икономията на гориво, защото принуждава двигателя да изразходва повече мощност. За кратък период – не е много, но за дълъг период от време може да причини достатъчно противодействаща сила, за да доведе до осезаем разход на гориво.

Може ли климатикът в колата да се комбинира с отворен прозорец

Когато спуснете прозорците, въздухът отвън се стреми да навлезе в колата. Този въздух упражнява сила върху задното стъкло, която е противоположна на посоката, в която се движи колата. Колкото повече увеличаваме скоростта, толкова повече съпротивление ще изпитва автомобилът. И това съпротивление на въздуха за дълго време започва да има осезаем негативен ефект за разхода на гориво. Така, да държите прозорците отворени, когато шофирате по магистралата с висока скорост, е по-лошо от използването на климатик.

Ако ви притеснява, че вашият климатик изразходва ценното гориво, има няколко начина да ограничите разхода му. При тръгване на път по-добре е да отворите прозорците за няколко минути. Това ще премахне по-голямата част от горещия въздух от купето и климатикът няма да работи толкова усилено.

Също така е важно да обслужвате редовно климатичната система на вашия автомобил. Това е нужно да се върши на всеки две години, за да се гарантира ефикасна работа на системата и подмяна на изгубения хладилен агент. Когато нивото на хладилния агент спадне, системата ще работи по-усилено, за да произведе необходимото количество студен въздух. Това ще изисква разход на повече гориво, така че е добра идея да сте в крак с най-новите разработки в климатичната система, за да спестите още повече бензин.

Разберете какво означава ако чуете шум от климатика на колата

Вместо да изключвате климатика, опитайте следните стратегии за пестене на гориво! Намалете скоростта и избягвайте агресивното шофиране – например, рязко ускоряване и рязко спиране. Освободете колата от излишния товар. Избягвайте да носите обемисти предмети на покрива, защото това увеличава аеродинамичното съпротивление. Поддържайте двигателя си в добра форма и напомпвайте гумите до препоръчаното въздушно налягане, за да намалите разхода на гориво с 3-4%. Комбинирайте пътувания: например, изпълнете всички поръчки, възложени ви от съпруг/а, роднини или приятели, в едно пътуване.

Като обобщение: при движение в града с ниска скорост отворените прозорци пестят гориво. От друга страна, ако шофирате по бързи пътища и магистрали, е по-полезно да използвате климатик, тъй като съпротивлението, причинено от отворените прозорци, може да изисква повече допълнително гориво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com