Разберете какво означава ако чуете шум от климатика на колата

18377
Разберете какво означава ако чуете шум от климатика на колата
Снимка: Karolina Grabowska / Pixabay

За съжаление, автомобилният климатик, като доста сложно техническо устройство, не е вечен. При правилни и елементарни правила на експлоатация, той е в състояние да работи в продължение на много години. Но не са изключени и повреди. Понякога се появяват без изразени симптоми, но най-често с изразен шум.

Шум при включване на климатика на колата

Трябва да знаете, че в случай на повреда на климатика ще ви струва скъпо, а шансовете да го поправите сами са изключително рисковани. Ето защо е  важно да сте наясно каква е причината, когато се появят първите признаци на проблеми, за да вземете своевременно решение.

Може ли климатикът да ви разболее? Настинка от климатик – симптоми

Едва ли някой може да си представи жаркия летен ден в офиса или в дома в града без климатик. Той ни дава възможност да се разхладим, съ...

Разбира се, ако климатикът в колата е по-шумен от обикновено, това трябва да се приеме като симптом, който показва проблеми. Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание в подобни ситуации, е откъде идва този шум. Може да бъде лесно да се определи това. Най-често се чува шум от страната на компресора, което ясно показва мястото, където трябва да се търсят проблемите.

Локализацията на повреда значително опростява причината за шума. Но това не винаги е така: понякога повредите са частични. Компресорът може да продължи да работи, като същевременно не създава шум и въпреки това не създава необходимото фреоново налягане в системата. Не е необичайно устройството да функционира нормално, но херметичността да е нарушена, а това се отразява за влошаване на ефективността на охлаждане. И накрая, неизправността на байпасния клапан е честа повреда. Във всеки случай, уточняването на мястото, откъдето идва неразбираемият шум, ясно показва къде трябва да се търси повредата.

Причини за шум при работата на автомобилния климатик

Ако разберете, че източникът на нови звуци при включване, работа и след изключване на климатичната система идва от компресора, това може да означава няколко неща:

Ето защо никога да НЕ използвате климатика на колата си

Дори ако автомобилът ви е горещ през лятото, може да искате да преразгледате включването на климатика на колата.  Защо не трябва ...

Ако захранващият агрегат работи, шумът от компресора на климатика на автомобила се чува дори след като е изключен, това означава, че определено има проблем с лагера на задвижващата ролка на компресора. Ако лагера е износен - това заплашва с много сериозни последици, включително счупване на макара. Има много модели автомобили, които имат общо задвижване на коляновия вал за няколко възела, включително и на климатика. В такива случаи скъсаният колан е пълно спиране на автомобила. Тогава просто трябва да изчакате, докато някой ви донесе нов колан и да го смените самип или да евакуирате колата до най-близкия автосервиз, където предстоят скъпи ремонти. Но това не са най-неприятните последици: поради износен лагер, бобината на съединителя може да изгори, целостта на сълъчната кутия може да бъде нарушена, а това води до изтичане на фреон. Така че, след като чуете подозрителни звуци, идващи изпод капака и след като изключите климатичната система, не се колебайте, а сменете лагера.

Още повече неприятности ви очакват, когато при включване на климатичната система не чуете характерното щракване, когато електромагнитният съединител се зацепи с вала на ротора. Проблемът може да е липсата на необходимото налягане на хладилния агент в системата (по-рядко, излишъкът му). Сензорът за контрол на налягането реагира на такива необичайни ситуации, като изключва компресора.

Извод

Когато проверявате климатика, първо си струва да решите дали е възможно да отстраните проблема сами или е по-добре незабавно да се свържете със сервиз. Това ще ви помогне бързо и евтино да отстраните проблема, ако диагностицирате повредата в началния й етап.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com