Може ли климатикът в колата да се комбинира с отворен прозорец

6002
Може ли климатикът в колата да се комбинира с отворен прозорец
Снимка: iStock

Лятното време предлага различни и понякога дори странни начини за справяне с жегата по време на пътуване. Горещото време кара шофьорите да се опитват да постигнат комфортна температури в салона на автомобила си по един или друг начин. Повечето предпочитат климатик, но има и такива, които залагат на старомодното отваряне на прозорците.

Тези водачи умишлено не пускат климатичната система, тъй като смятат, че тя изкушава въздуха и така причинява дискомфорт на возещите се в колата. В същото време, според тях, въздухът, който влиза през прозорците е различени, като няма опасност да настинете от него. Да, но в 30-градусова жега не можете да окачване особен охлаждащ ефект от външните въздушни всмуквания.

Незабавно направете това, ако искате бързо да охладите колата

В жегите купето на колата може да се сгорещи до толкова, че първите няколко минути, които прекарате в автомобила, да ви се сторят истин...

Така хитрите собственици на автомобили са измислили как да избегнат сухото гърло от климатика и в същото време наистина да охладят интериора в летните жеги. Те отварят прозорците, за да влезе външен въздух и едновременно с това пускат климатика. Но в същото време настройките му са зададени за определена конфигурация, като хладният въздух се насочва изключително към краката.

Това създава нещо като студена „вана“ под нивото на отворените прозорци, изпълнена с по-хладен въздух от климатика. Едновременно с това над нея влиза свеж въздух през прозорците, който хората в колата дишат, докато телата им се наслаждават на прохладата на климатика.

Големият недостатък в случая е, че отворените прозорци увеличават аеродинамичното съпротивление на купето на автомобила, което води до увеличаване на разхода на гориво. Същото обаче се случва и при работещ климатик. А това означава два пъти увеличение на разхода на гориво, което прави допълнителни около 0,5 л/100 км.

Интересното в случая е, че подобна ситуация не се отразява върху издръжливостта на климатика. Тоест, той няма да се повреди, ако работи при отворен прозорец по време на движение. Климатикът продължава да работи, като входящият извънбордов въздух непрекъснато преминава през вентилационната система на колата и изпълнява задължението си да охлажда.

Разберете колко е реалният разход на гориво на вашия автомобил

Планирате покупка на нов автомобил? Обзалагаме се, че един от най-важите критерии, по който ще го избирате, предвид растящата цена на г...

Изводът е, че отворените прозорци не са в състояние реално да повлияят на ресурса на компресора на климатика. Следователно шофирането в жегата със спуснати прозорци и работещ климатик е напълно оправдан метод за постигане на комфорт за возещите се в автомобила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com