Делян Добрев: Ще се наложат ограничения при спиране на газа

4670
Делян Добрев: Ще се наложат ограничения при спиране на газа
Снимка: БГНЕС

"От газовото хранилище в Чирен могат да се точат до 4-5 млн. кубика газ дневно, а от Гърция могат да идват още максимум 2. В същото време консумацията на синьото гориво у нас вчера е била 9 млн. кубика. При някакви сътресения и спиране ще трябва да ограничим някои от консуматорите".

Това каза в студиото на „Лице в лице”  по bTV председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

Делян Добрев заяви, че могат да отпаднат преференциите за производството на ток от оборски тор

Могат да отпаднат преференциите за производство на ток от оборски тор, но нямаме решение по въпроса за председателя на КЕВР - проблемът...

Той призна за рисковете след спирането на руските газови доставки за Украйна, след като преди това коментираше, че не очаква проблеми, тъй като ситуацията в момента е много по-различна от тази при предишното мащабно спиране от 2009 г., когато икономиката ни понесе сериозни щети.

На този етап спадане на налягането няма, тоест Украйна не използва транзита за своята икономика.

„През 2009 г. Украйна имаше само един източник – Русия. В момента Украйна от повече от година има алтернативни източници на газ – повече от 50% идват през Полша и Словакия”, посочи Добрев и допълни, че украинските хранилища са с пълен капацитет и са 30 пъти по-големи от Чирен.

По думите му преди 6 години страната ни не е имала договор за реверсивни доставки с Гърция и възможностите за използването на Чирен са били по-ограничени.

Добрев отбеляза, че в момента основен проблем е, че няма алтернатива. „Връзките (със съседните държави – б.р.) дори да ги има, няма газ”, посочи бившият енергиен министър, който припомни, че каспийският газ ще стигне до Европа чак през 2019 г., а втечненият не дава достатъчно конкурентна цена.

Ще видим дали и за какво ще глобяваме ЕРП-тата, извъртя Делян Добрев

Аз съм на газ и сметката ми за ток е много малко. Иначе имам чувството, че когато получиш сметка за 52 дни, значи тя ще е по-голяма и р...

„Най-голямата енергийна сигурност са находища в България”, подчерта депутатът от ГЕРБ. Той напомни, че през 2012 г. е бил сключен договор за проучване на черноморския блок „Хан Аспарух”, като до момента са направени изключително подробни проучвания и през февруари ще има проучвателен сондаж.

Добрев посочи, че в румънския блок, който е по-малък от нашия, са били открити 84 млрд. кубически метра газ, който би стигнал за нуждите на България за 25 години напред.

До няколко седмици се очаква подписване на договор за проучване на още един блок – „Силистар”.

Припомняме Ви, че вчера на извънредна пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че "не е на лице никакъв риск за газопреносната ни система и сигурността на доставките".

„Във връзка информацията, че Русия преустанови доставките за природен газ за Украйна беше сформирана оперативка в Министерството на енергетиката. Към настоящия момент не са на лице основания за промяна в режима на работа на националната и транзитна газопреносна мрежа. Налягането на газ е съобразно договореното", каза Петкова

Делян Добрев предупреди ЕРП-тата: Няма да повтаряме филма от 2013-та година

Този филм го гледахме в края на 2012 година и трябва да направим всичко възможно да не се повтори. Това заяви бившият икономически и ен...

Изявлението на министър Петкова дойде на фона на информацията на премиера Бойко Борисов, който заяви, че налягането по газопровода до България е спаднало.

"Факт е, че от вчера (24.11. - бел. ред.) налягането е паднало по тръбите. Но, така или иначе сме взели мерки да не пострадаме. В края на краищата, това е бизнес. Русия трябва от някъде да изкара пари, а това не са малко пари, така че, според мен, те ще продават газ", каза от Пекин Борисов.

 

 

 

Делян Добрев: В момента ДКЕВР се използва за бухалка на НЕК

Активите на баланса са с далеч по-скромна стойност, а за това дали се цели умишлена декапитализация трябва да се пита управляващите, но...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика