Доверието на потребителите се покачва

4395
Доверието на потребителите се покачва

През юли общият показател "доверие на потребителите" се покачва със 7.8 пункта спрямо априлското равнище, като при населението в градовете увеличението е 9.1 пункта, а сред населението в селата - 4.6 пункта, съобщиха от НСИ, предаде БГНЕС.

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са по-малко негативни спрямо предходното наблюдение. В сравнение с април се наблюдава и намаление на песимизма в оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца и в очакванията им за следващите дванадесет месеца.

През юли живеещите в градовете считат, че бюджетът на техните домакинства понастоящем е относително по-добър в сравнение с три месеца по-рано (повишение на балансовия показател със 7.4 пункта), докато сред населението в селата се наблюдава влошаване. Общата оценка на условията за спестяване при настоящата икономическа ситуация в страната продължава да бъде неблагоприятна, но по отношение на следващите дванадесет месеца се очаква известно подобрение.

Потребителите са на мнение, че и през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо, като инфлационните им очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца. По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца очакванията се изместват към запазване или незначително намаление.

Последната анкета отчита лек оптимизъм в общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупки на предмети за дълготрайна употреба. През юли се регистрира и повишение на стойността на балансовия показател относно намеренията за такива покупки през следващите дванадесет месеца. По-високи са и балансовите оценки, свързани с разходите за "подобрения в дома", както и намеренията за "покупка на кола" и за "покупка или построяване на жилище (вила)" през следващите дванадесет месеца.

Редактор: Сияна Любомирова

Условията за потребителите в ЕС най-лоши в България

Пролетното издание на Индекса за развитие на пазарите на дребно, публикуванo днес по повод на Европейската среща на високо равнище по в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com