ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

16361
ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове
Снимка: Getty Images / Guliver

След няколкото фалстарта трите поръчки, обявени от Министерството на транспорта за висикоскоростни влакове, са на финал. Видно от резултатите, първоначално обявените цени им са свалени не с хиляди левове, а с милиони.

Общо 62 електрически мотрисни влака с прогнозна стойност 2,7 млрд. лв. без ДДС (или близо 3,3 млрд. лв. с ДДС) се опитва да купи държавата, доскоро неуспешно заради няколко пъти прекратяване на процедурите. Още: Провалени са поръчките за доставка на високоскоростни влакове за милиарди

Доставката на подвижен състав е за Българските държавни железници чрез три отделни процедури, като тя се финансира от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Детайлите

Едната поръчка е за 20 високоскоростни влака с прогнозна стойност 1 200 483 000 лв. без ДДС. Изискването за тях е да са едноетажни, електрически, нулевоемисионни, тип  „push - pull”, със скорост ≥ 200 km/h по междурелсие 1435 mm. Капацитетът им трябва да е от минимум 300 седящи места. Още: Държавата купува десетки влакове, включително високоскоростни

Стартът ѝ беше на 25-ти април 2023 година, но скоро след това промениха условията и прекратиха процедурата. Рестартираха я на 4-ти септември 2023 г. Отвориха две оферти – на испанската компания „PATENTES TALGO“ с ценово предложение за 1,217 млрд. лв. без ДДС и на китайската „CRRC Qingdao Sifang“ – за 607,2 млн. лв. (почти 50% по-ниска от пределната). Окачествиха двете като неподходящи и на 3-ти януари т. г. отново я прекратиха. Още: Избраха доставчик за 7 нови двуетажни електрически влака

Ден по-късно е променен механизмът ѝ на възлагане – чрез договаряне без предварително обявление. Същите фирми са поканени да подадат оферти. Когато на 18 януари ги отвориха, се оказа, че испанците запазват цената си, а китайците я увеличават на 639 млн. лв. без ДДС.

Втората поръчка е за доставка на 35 едноетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака („ЕМВ“, „влакове“, „подвижен състав“, „мотриси“) за скорост ≥ 160 км/ч, с капацитет минимум 200 седящи места. Прогнозната ѝ стойност е 1 108 747 490 лв. без ДДС.

Първото обявление за нея също е от 25-ти април 2023 година, но и тя е прекратена заради промяна в първоначалните условия. Последващата пък е прекратена на 10-ти януари. Тя е обжалвана от чешката „Шкода транспортейшън“ пред Комисията за защита на конкуренцията, която през декември постанови, че е незаконосъобразно решението за откриването ѝ. Третото обявление е от 26 януари, 2024 година.

Две са отворените на 12 април оферти за 35 влака: полската Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz е с цена 822,5 млн. лв., а чешкият консорциум между „ŠKODA TRANSPORTATION“ и „ŠKODA VAGONKA“ предлага цена 617,8 млн. лв. – почти наполовина в сравнение с прогнозната.

Още: Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Третата поръчка е за доставка на 7 двуетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака („ЕМВ“, „влакове“, „подвижен състав“, „мотриси“) за скорост ≥ 160 км/ч, с капацитет от минимум 300 седящи места. Прогнозната стойност за нея е 410 528 580 лв. без ДДС.  

Тя е открита и прекратена като другите две – на същата дата и с еднакви мотиви. На 4-ти септември 2023-та е стартирана наново. Кандидатът е само консорциум между китайската компания „CRRC Джуджоу Локомотив“ и регистрираната в Германия „Ченджун Фу и Фосло Ролинг Сток“ с оферта за 250 211 500 лв. без ДДС. Прекратена е на 15 януари, защото предложените срокове за доставка и регистрация далеч надвишават изискваните от възложителя. Третият ѝ старт е от 15 февруари т. г.

Отново кандидатът е само един – този път оферта има само от Stadler Polska за 300,5 млн. лв. и тя в началото на този месец е определена за изпълнител.

Още: България изостава фатално с Плана за възстановяване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика