Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

29 април 2024, 15:00 часа • 12845 прочитания

С Румъния имаме разлика от 30% в доходите, а с Хърватия - 40%, и трябва да ги догонваме. За икономиката ни обаче има много положителни знаци. Това заяви в Студио Actualno икономистът и финансист Румен Гълъбинов, който е оптимист за скорошно влизане в еврозоната.

Покриваме 70% от средния стандарт на живот за еврозоната

Коментирайки данните на НСИ, че над 1,3 млн. българи са живели под прага на линията на бедност през 2023 г., той посочи, че все пак във всички елементи на потреблението имаме увеличение и с над 20% са се качили средно доходите. "За тази година почти ще достигнем на 70% средния стандарт на живот за еврозоната", отчете Гълъбинов. Според него банките се готвят на пълни обороти за приемане на страната ни в еврозоната от 2025 г.

Още: ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Парите по ПВУ - къде са?

"Към момента от общо около 6 милиарда евро, които са ни одобрени, сме получили по-малко от една четвърт", коментира той средствата по Плана за възстановяване, по който вторият транш се бави. Остава до края на 2026 г. да усвоим другите три четвърти, но няма много време". Според него парите са от изключително значение за вдигането на нивото на инвестиции.

Още: Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Кредитният рейтинг на България

Наскоро рейтинговата агенция Fitch препотвърди BBB кредитен рейтинг за България. По думите на икономиста, това означава, че "стоим много добре" в сравнение с някои страни. "Относно дълга ние сме отличници с под 25% дълг към БВП, другите държави в еврозоната средно са с над 80%. Три пъти по-ниско сме като задлъжнялост на държавата от средното в еврозоната и в ЕС като цяло", заяви той.

Каква е прогнозата му за инфлацията и кога ще слезе на нива, които ще ни позволят да влезем в еврозоната - гледайте в интервюто.

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес