КНСБ: 1,6 млн. българи са под прага на бедността

6136
КНСБ: 1,6 млн. българи са под прага на бедността

Под прага на бедността живеят 1 600 000 българи. Това съобщи председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той съобщи последните данни на института за социални изследвания към синдиката, предаде Стандарт нюз.

Издръжката на живот в България е нараснала със 17% за последните четири години. Около 2254 лева са необходими, за да се издържа едно четиричленно семейство от двама възрастни и две деца. Това са 563 лева на човек на месец, добави Димитров. Сумата е за покриване на основните разходи за храна, образование, здравеопазване и почивка.

КНСБ: Въпросът не е дали да има избори, а кога

Президентът и депутатите трябва да насрочат дата за нови избори ден по-скоро. Въпросът не е да има ли избори или не, а кога. Това каза ...

Има ясни знаци за това, че икономиката на страната ни ще достигне отрицателен растеж и рецесия, твърди президента на КНСБ. Той обясни, че има опасност от ново социално напрежение.

В края на март границата на бедност достига 216 лева на човек. Около 23 процента от домакинствата у нас живеят под нея, сочат още данните на института за социални изследвания към КНСБ.

С около 76 лева на годишна база се е увеличила издръжката на живот на едно българско домакинство, показва информацията към края на март. Издръжката е нараснала с 0,2 на сто спрямо предходното тримесечие, обясниха от КНСБ.

Храната пък е поскъпнала с 1,8 на сто, а най-много са се вдигнали цените на нехранителните стоки като бензина и дизела - с близо 5 на сто. Това е причината за поскъпване на транспортните услуги.

С доход до 310 лева на човек живеят половината от домакинствата в България. Само 17 процента от семействата имат доходи над издръжката на живот, която покрива нормалните стандарти. Основен източник на доходи за домакинствата си остава работната заплата, напомниха от КНСБ. Доходите от пенсии намаляват пък, а тези от обезщетения държат на същите нива спрямо предишната година.

КНСБ: Не виждаме социални мерки в новия бюджет

"КНСБ подкрепят идеята за актуализация на бюджета за 2013 г., но не и под тази форма", заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров в ефира...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com